Navracsics Tibor: Nem kell távozniuk a vagyonkezelő alapítványokból a minisztereknek

Budapest, 2022. szeptember 18. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter sajtótájékoztatót tart hivatalában az Európai Bizottság döntéseirõl 2022. szeptember 18-án. MTI/Lakatos Péter

A kormány hétfőn benyújtott egy törvénycsomagot, amiben több törvény módosítása is szerepel a közbeszerzésekről, közalapítványokról. A törvénycsomaggal kapcsolatban Navracsics Tibor az ATV műsorában azt mondta: eddig is gyakorlat volt, hogy a közérdekű vagyonkezelő alapítványoknak indulniuk kell a közbeszerzéseken.

Az uniós források felhasználásáért felelős miniszter azt is elmondta, hogy

a Bizottság nem várja el, hogy alapítványi kuratóriumi tisztségükről lemondjanak a politikusok az összeférhetetlenség miatt.

Hozzátette, hogy Nyugat-Európában is számos példa van hasonlóra, és ez önmagában nem jelent összeférhetetlenséget, csak akkor, ha a politikusok valamilyen ügyben személyesen érintettek. „Ha ez így van, a döntéshozatalból kilép az ember” – fogalmazott. Arra a felvetésre, hogy mi a helyzet az örökös mandátumokkal Navracsics Tibor úgy reagált: ezt az Európai Bizottság soha nem kifogásolta.

A miniszter azt mondta: biztosak benne, hogy teljesítik a vállalásokat, eddig egy határidőt léptek túl, az egyik szeptember 5., amikor megjelent az a két kormányhatározat, ami szabályozta a következő kodifikációs feladatokat, emellett szeptember 30-ig vállalták, hogy benyújtják a megfelelő javaslatokat. Abban bízik, hogy a Bizottság látja, Magyarország menetrend szerint végzi a feladatát.

Előző sztori

Nagy sikerrel és egy facsemete örökbefogadásával zárult az SZTE sportnapja

Frissítve!
Következő sztori

Újra üzemel a kübekházi határátkelőhely