Mentőövet kaphat a kormánytól Szeged

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Partnerséget kaphatnak a megyei jogú városok, így Szeged is a kormánytól az energiaválságra tekintettel – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) közgyűlését követően megtartott sajtótájékoztatón hétfőn Budapesten.

Gulyás Gergely szerint a kormány partnerséget kínál az önkormányzatoknak és mindenkivel tárgyalni fog, hogy a legfontosabb közszolgáltatások működése jövőre is fennmaradhasson, ,,cserébe pedig mindenkitől takarékosságot várunk el.”

Nem meglepő hír, hogy a legtöbb önkormányzat, így Szeged is komoly költségvetési gondokba ütközött az energiaválság miatt. Olyannyira, hogy Joób Márton önkormányzati képviselőnek egyenesen nyílt levélben kellett kiállnia a városi sportlétesítményekért. Székesfehérvár polgármestere pedig köntörfalazás nélkül közölte: rémisztőek a rezsiköltségek.

Gulyás Gergely arról számolt be, az energetikai szankciók következményeként jövőre a jelenlegi intézmények fenntartása a 25 megyei jogú városnak több mint 135 milliárd forint plusz kiadást jelent.

Hozzátette: a kormány és az önkormányzatok egymásra vannak utalva ebben a helyzetben. Arra kérte az önkormányzatokat, faragják le plusz kiadásaikat, de a közszolgáltatások esetében a legfontosabbakat tartsák fenn. Megjegyezte: még így is állami segítségre lesz szükség, a kormány tárgyalni fog az önkormányzatokkal és igyekszik segítséget nyújtani.

“Egyetlen hosszú távú megoldás van, az, ha az energetikai szankciók helyett olyan politikára térünk át, ami normalizálja Európában az energiaárakat” – emelte ki a miniszter.

Szita Károly, Kaposvár Fidesz-KDNP-s polgármestere megköszönte, hogy a kormány érzékeli a problémát, illetve, hogy az átlagfogyasztásig megmaradt a rezsitámogatás és a felett sem piaci árat kell fizetniük az embereknek, valamint, hogy a kis- és középvállalatokat támogatja az állam, így megmarad a foglalkoztatottság szintje, és nem nő a munkanélküliség.

Mint mondta, az önkormányzatoknak is tenniük kell annak érdekében, hogy a lehető legkevesebb, de a 2022-esnél mindenképpen kevesebb energiát használjanak fel 2023-ban. Ez azzal fog járni, hogy az alapvető szolgálatásokat biztosítják, de lesznek olyan intézmények, amelyek időszakosan zárva lesznek a téli hónapokban – mondta, megjegyezve: ha a működtetésben még ezek után is gond mutatkozna, az önkormányzatok a kormányhoz fordulhatnak. Tárgyalások október második felében, november elején lehetnek.

(via MTI)

Előző sztori

Tovább védik a határt a polgárőrök

Következő sztori

Csodával határos módon rákosi vipera született a Szegedi Vadasparkban