Gazdaság

Magyarország akkumulátor gyártó nagyhatalommá vált

Magyarország akkumulátor gyártó nagyhatalommá vált

2022. szeptember 16., péntek
Magyarország akkumulátor gyártó nagyhatalommá vált

Magyarország mára akkumulátorgyártó nagyhatalommá lépett elő, 2021-ben a világ harmadik legnagyobb akkumulátorgyártója volt, ami nagy eredmény, ha figyelembe vesszük az ország méretét és lakosságszámát - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára pénteken Biatorbágyon.

Menczer Tamás a NIO kínai multinacionális autógyártó vállalat akkumulátor-cserélő állomásait gyártó biatorbágyi beruházásának ünnepségén hangsúlyozta: a folyamatban lévő autóipari beruházás is mutatja, hogy helyes volt a magyar kormány keleti nyitás politikája. Hozzátette, hogy egy bő évtizeddel ezelőtt a világban zajló beruházások mintegy 80 százalékát fedezték nyugati, és 20 százalékát keleti tőkéből, ami mára megváltozott, és a beruházások 70 százalékát finanszírozzák keleti tőkéből és 30 százalékát nyugatiból.

Magyarország mindig a kölcsönös tisztelet talaján állva építette a külpolitikáját, ami természetesen így van Kína esetében is - jelentette ki az államtitkár.

Menczer Tamás kifejtette: Magyarország az új autóipari korszak éllovasává vált a Nemzeti Befektetési Ügynökségnek (HIPA) köszönhetően, amelynek a segítségével az elmúlt években 20 magyarországi településen jelentek meg zömükben ázsiai elektromos akkumulátoripari beruházók.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.