Politika

Kegyeleti sarcot vet ki az önkormányzat az ellenzék szerint

Kegyeleti sarcot vet ki az önkormányzat az ellenzék szerint

2022. szeptember 14., szerda
Kegyeleti sarcot vet ki az önkormányzat az ellenzék szerint

Haág Zalán a Belvárosi temető előtt tartott sajtótájékoztatón arra hívta fel a figyelmet, hogy a legelesettebbek, érzelmileg legkiszolgáltatottabbak helyzetét használja ki érzéketlen módon a közelmúltban életbe lépett önkormányzati sarc, ami a szegedi Belvárosi temetőben hozzátartozóikat látogató embereket sújtja.

A KDNP szegedi frakcióvezetője hangsúlyozta, az idős emberek, különösen közeli hozzátartozóik elvesztése esetén, rendszeres látogatói a sírkerteknek.

Hiába idősek, betegek, ha nem rendelkeznek mozgáskorlátozott kártyával, alkalmanként csak 500 forint kifizetése ellenében hajthatnak be elhunyt szerettük végső nyughelyéhez.

– emelte ki a képviselő.

Haág Zalán elmondta, megkereste őt olyan kisnyugdíjas, aki fia elvesztésének fájdalmát gyermeke sírjának rendszeres látogatásával igyekezett enyhíteni.  

Nehezen mozog, de hivatalosan nem mozgáskorlátozott, így hát fizetnie kell. Mindennap kilátogat a Belvárosi temetőbe, ez számára ezentúl havi 15 ezer forint pluszterhet jelent. A kegyeleti sarc Szeged város, vagy a temetőt üzemeltető önkormányzati cég költségvetésében elenyésző tétel, de komoly megterhelés idős polgártársainknak.

húzta alá a frakcióvezető.

Hozzátette, az embertelen intézkedés visszavonása érdekében a következő közgyűlésen interpellációval fordul Botka Lászlóhoz, kérve a jogszabály módosítását, hogy legalább a nyugdíjasok és a kisgyermekükkel érkező szülők mentesüljenek az újabb önkormányzati sarc alól.

Haág Zalán, a szegedi KDNP frakcióvezetője és Német Ferenc fideszes önkormányzati képviselő tartott sajtótájékoztatót a Belvárosi temető bejárata előtt. 2022.09.14. Fotó: Sándor Judit

Az eseményen Német Ferenc rávilágított, Szeged vezetői folyamatosan a szolidaritásról beszélnek, miközben a legkiszolgáltatottabb egészségügyi dolgozókat tennék az utcára, a szociális lakbéreket drasztikusan emelik, a covid-válságot épp csak túlélő szegedi vállalkozókat – a baloldal által szorgalmazott szankciós politika okozta többszörös rezsiár-emelkedés mellett – többszörös teraszdíjemeléssel sújtják.

A Fidesz önkormányzati képviselője szerint a kegyeleti sarc csak egy újabb, hatástanulmánnyal alá nem támasztott primitív pénzbeszedési akció, mely megnyomorítja a rászoruló szegedieket, de nem segít a város gazdálkodásán.

Az empátia teljes hiányát mutatja az a gőgös hozzáállása, melyet Szeged alpolgármestere közvetít városunk polgárai felé: a panaszos, segítséget kérő leveleket még csak válaszra sem méltatja. Felszólítjuk ezért az előterjesztő Kovács Tamás alpolgármestert is, sürgősen gondoskodjon a kifogásolt intézkedések visszavonásáról!

zárta mondandóját a képviselő.

Az eset kapcsán kérdéseket küldtünk Kovács Tamás alpolgármesternek, ha válaszol frissítjük a cikket, vagy újat írunk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.