Kegyeleti sarcot vet ki az önkormányzat az ellenzék szerint

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Haág Zalán a Belvárosi temető előtt tartott sajtótájékoztatón arra hívta fel a figyelmet, hogy a legelesettebbek, érzelmileg legkiszolgáltatottabbak helyzetét használja ki érzéketlen módon a közelmúltban életbe lépett önkormányzati sarc, ami a szegedi Belvárosi temetőben hozzátartozóikat látogató embereket sújtja.

A KDNP szegedi frakcióvezetője hangsúlyozta, az idős emberek, különösen közeli hozzátartozóik elvesztése esetén, rendszeres látogatói a sírkerteknek.

Hiába idősek, betegek, ha nem rendelkeznek mozgáskorlátozott kártyával, alkalmanként csak 500 forint kifizetése ellenében hajthatnak be elhunyt szerettük végső nyughelyéhez.

– emelte ki a képviselő.

Haág Zalán elmondta, megkereste őt olyan kisnyugdíjas, aki fia elvesztésének fájdalmát gyermeke sírjának rendszeres látogatásával igyekezett enyhíteni.  

Nehezen mozog, de hivatalosan nem mozgáskorlátozott, így hát fizetnie kell. Mindennap kilátogat a Belvárosi temetőbe, ez számára ezentúl havi 15 ezer forint pluszterhet jelent. A kegyeleti sarc Szeged város, vagy a temetőt üzemeltető önkormányzati cég költségvetésében elenyésző tétel, de komoly megterhelés idős polgártársainknak.

húzta alá a frakcióvezető.

Hozzátette, az embertelen intézkedés visszavonása érdekében a következő közgyűlésen interpellációval fordul Botka Lászlóhoz, kérve a jogszabály módosítását, hogy legalább a nyugdíjasok és a kisgyermekükkel érkező szülők mentesüljenek az újabb önkormányzati sarc alól.

Haág Zalán, a szegedi KDNP frakcióvezetője és Német Ferenc fideszes önkormányzati képviselő tartott sajtótájékoztatót a Belvárosi temető bejárata előtt. 2022.09.14. Fotó: Sándor Judit

Az eseményen Német Ferenc rávilágított, Szeged vezetői folyamatosan a szolidaritásról beszélnek, miközben a legkiszolgáltatottabb egészségügyi dolgozókat tennék az utcára, a szociális lakbéreket drasztikusan emelik, a covid-válságot épp csak túlélő szegedi vállalkozókat – a baloldal által szorgalmazott szankciós politika okozta többszörös rezsiár-emelkedés mellett – többszörös teraszdíjemeléssel sújtják.

A Fidesz önkormányzati képviselője szerint a kegyeleti sarc csak egy újabb, hatástanulmánnyal alá nem támasztott primitív pénzbeszedési akció, mely megnyomorítja a rászoruló szegedieket, de nem segít a város gazdálkodásán.

Az empátia teljes hiányát mutatja az a gőgös hozzáállása, melyet Szeged alpolgármestere közvetít városunk polgárai felé: a panaszos, segítséget kérő leveleket még csak válaszra sem méltatja. Felszólítjuk ezért az előterjesztő Kovács Tamás alpolgármestert is, sürgősen gondoskodjon a kifogásolt intézkedések visszavonásáról!

zárta mondandóját a képviselő.

Az eset kapcsán kérdéseket küldtünk Kovács Tamás alpolgármesternek, ha válaszol frissítjük a cikket, vagy újat írunk.

Előző sztori

A vasárnapi boltázár segítené a sporolást

Következő sztori

A Vadasparknak is spórolnia kell a rezsiárak emelkedése miatt