Hírzóna

Itt vannak a tűzifaprogram részletei

Itt vannak a tűzifaprogram részletei

2022. szeptember 18., vasárnap
Itt vannak a tűzifaprogram részletei

Elindul a hatósági áras tűzifaprogram, már lehet jelentkezni a vásárlási szándékkal az erdőgazdaságoknál - jelentette be közleményében az Agrárminisztérium. Az igényt személyesen, telefonon és e-mailben is lehet jelezni.

A lakosság így maximált áron juthat tűzifához és sok családban kiválthatják vele akár a gázfűtést is – közölte Nagy István agrárminiszter. Az állami erdőgazdaságoknál megtermelt tűzifa egységes áron vásárolható meg, háztartásonként legfeljebb 10 erdei köbméter mennyiségben az ország 152 értékesítési pontján.

A miniszter emlékeztetett, hogy az orosz-ukrán háború és az elhibázott brüsszeli szankciók miatt energiaválság alakult ki Európában. Ezért meg kellett teremteni azt a lehetőséget, hogy ahol lehet, gáz helyett fával fűtsenek. A miniszter arról tájékoztatott, hogy a fűtési időszakra elegendő tűzifa mennyiség áll az ország rendelkezésére, az őszi termelés a tervek szerint halad, melynek tűzifa részét az erdészetek a belföldi piacon értékesítik.

Nagy István kitért arra is, hogy a tűzifaprogram elindulása az állami erdőgazdaságok kijelölt befizetőhelyein az igények fogadását és a megrendelt tűzifa árának befizetési kezdetét jelenti. Azok az erdőgazdaságok, amelyek rendelkeznek a megrendelt tűzifamennyiség készleteivel, az átadást is megkezdik. A programban hengeres tűzifa vásárolható, melynek szállításáról a vásárlónak kell gondoskodnia.

A program keretében három fajta tűzifa vásárolható az alábbi köbméterenként égységáron:

  • keménylombos 30 ezer forintért,
  • lágylombos 19 ezer forintért,
  • és fenyő szintén 19 ezer forintért.

az egyes állami erdőgazdaságoknál az adott területre jellemző fajösszetétel szerint.

A Tűzifaprogramban a 10 köbméteres mennyiségbe beleszámít az állami erdőgazdaságoknál 2022. május 1. után vásárolt tűzifa mennyisége. Az állami erdőgazdaságok elsősorban a saját működési területükön fekvő települések lakosságát szolgálják ki. A működési terület listája, valamint további részletes információk a vásárlás helyszíneiről, feltételeiről és az átvétel menetéről ide kattintva, továbbá az állami erdőgazdaságok honlapjain olvashatók.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.