Itt vannak a tűzifaprogram részletei

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Elindul a hatósági áras tűzifaprogram, már lehet jelentkezni a vásárlási szándékkal az erdőgazdaságoknál – jelentette be közleményében az Agrárminisztérium. Az igényt személyesen, telefonon és e-mailben is lehet jelezni.

A lakosság így maximált áron juthat tűzifához és sok családban kiválthatják vele akár a gázfűtést is – közölte Nagy István agrárminiszter. Az állami erdőgazdaságoknál megtermelt tűzifa egységes áron vásárolható meg, háztartásonként legfeljebb 10 erdei köbméter mennyiségben az ország 152 értékesítési pontján.

A miniszter emlékeztetett, hogy az orosz-ukrán háború és az elhibázott brüsszeli szankciók miatt energiaválság alakult ki Európában. Ezért meg kellett teremteni azt a lehetőséget, hogy ahol lehet, gáz helyett fával fűtsenek. A miniszter arról tájékoztatott, hogy a fűtési időszakra elegendő tűzifa mennyiség áll az ország rendelkezésére, az őszi termelés a tervek szerint halad, melynek tűzifa részét az erdészetek a belföldi piacon értékesítik.

Nagy István kitért arra is, hogy a tűzifaprogram elindulása az állami erdőgazdaságok kijelölt befizetőhelyein az igények fogadását és a megrendelt tűzifa árának befizetési kezdetét jelenti. Azok az erdőgazdaságok, amelyek rendelkeznek a megrendelt tűzifamennyiség készleteivel, az átadást is megkezdik. A programban hengeres tűzifa vásárolható, melynek szállításáról a vásárlónak kell gondoskodnia.

A program keretében három fajta tűzifa vásárolható az alábbi köbméterenként égységáron:

  • keménylombos 30 ezer forintért,
  • lágylombos 19 ezer forintért,
  • és fenyő szintén 19 ezer forintért.

az egyes állami erdőgazdaságoknál az adott területre jellemző fajösszetétel szerint.

A Tűzifaprogramban a 10 köbméteres mennyiségbe beleszámít az állami erdőgazdaságoknál 2022. május 1. után vásárolt tűzifa mennyisége. Az állami erdőgazdaságok elsősorban a saját működési területükön fekvő települések lakosságát szolgálják ki. A működési terület listája, valamint további részletes információk a vásárlás helyszíneiről, feltételeiről és az átvétel menetéről ide kattintva, továbbá az állami erdőgazdaságok honlapjain olvashatók.

Előző sztori

Bravúros szegedi továbbjutás Diógyőrben

Fotógaléria a cikkben
Következő sztori

Magabiztos Pick bajnoki győzelem