A NASA ma éjszaka megmenti a Földet – legalábbis reméljük

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Hétfőn hajnal a NASA megpróbál kibillenteni egy aszteroidát a pályájáról. A kísérlet célja, hogy az űrkutatók megnézzék, megvédhető-e a bolygó abban az esetben, ha egy aszteroida száguldana felé.

Hétfőn 23:14 UTC-kor, azaz magyar idő szerint kedden 1 óra 14 perckor a NASA DART nevű űrszondája megkísérel kibillenteni egy aszteroidát a pályájáról. A misszió még novemberben kezdődött el, a Dimorphos aszteroidába való becsapódással fog véget érni.

A Dimorphos a Didymos aszteroida kísérője, azaz holdja, átmérője mindössze 160 m. Az űrkutatók ennek a keringési idejét akarják megváltoztatni egy robbantással.

Ez a világon az első olyan kinetikus becsapódási technikával végzett teszt, amelyben űreszközt használnak egy aszteroida eltérítésére, bolygóvédelmi okokból.

A teszt célja, hogy vizsgálják és fejlesszék egy esetlegesen a Földet veszélyeztető aszteroida eltérítésének módszerét. A Föld megmentésére is biztosabb alapokkal indíthatnak aszterodia-eltérítő akciót. Az eseményt a NASA élőben is fogja közvetíteni.

(via Időkép)
Borítókép forrása: NASA/Johns Hopkins Applied Physics Lab

Videó a cikkben
Előző sztori

Magyar válogatott: a csoda már egy döntetlennel fokozható

Következő sztori

Orbán Viktor: Magyarország számára a biztonság, a gazdasági és a nemzeti szuverenitás védelme a legfontosabb.