Tudomány

A NASA ma éjszaka megmenti a Földet - legalábbis reméljük

A NASA ma éjszaka megmenti a Földet - legalábbis reméljük

2022. szeptember 26., hétfő
A NASA ma éjszaka megmenti a Földet - legalábbis reméljük

Hétfőn hajnal a NASA megpróbál kibillenteni egy aszteroidát a pályájáról. A kísérlet célja, hogy az űrkutatók megnézzék, megvédhető-e a bolygó abban az esetben, ha egy aszteroida száguldana felé.

Hétfőn 23:14 UTC-kor, azaz magyar idő szerint kedden 1 óra 14 perckor a NASA DART nevű űrszondája megkísérel kibillenteni egy aszteroidát a pályájáról. A misszió még novemberben kezdődött el, a Dimorphos aszteroidába való becsapódással fog véget érni.

A Dimorphos a Didymos aszteroida kísérője, azaz holdja, átmérője mindössze 160 m. Az űrkutatók ennek a keringési idejét akarják megváltoztatni egy robbantással.

Ez a világon az első olyan kinetikus becsapódási technikával végzett teszt, amelyben űreszközt használnak egy aszteroida eltérítésére, bolygóvédelmi okokból.

A teszt célja, hogy vizsgálják és fejlesszék egy esetlegesen a Földet veszélyeztető aszteroida eltérítésének módszerét. A Föld megmentésére is biztosabb alapokkal indíthatnak aszterodia-eltérítő akciót. Az eseményt a NASA élőben is fogja közvetíteni.

(via Időkép)
Borítókép forrása: NASA/Johns Hopkins Applied Physics Lab

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.