Egészen New Yorkig jutott a Móra Ferenc Múzeum gyűjteményének kiemelkedő darabja

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Móra Ferenc Múzeum gyűjteményének kiemelkedő darabját, a bronzkori arany lábvértet New Yorkban, majd Chicagoban mutatják be egy rangos kiállításon – közölte Hegedűs Anita a Kultúrpalota PR-referense.

A közlemény szerint egy nagyszabású nemzetközi kiállítás nyílt New Yorkban „Európa első királyai” címmel szeptember 21-én, melyen a Móra Ferenc Múzeum bronzkori arany lábvértjét is bemutatják. A tárlat a Balkán-félsziget és környékének kiemelkedő régészeti leleteit ismerteti 8000 évvel ezelőttől kezdődően.

A kiállítás célja, hogy az amerikai közönség is megismerhesse, hogyan jutott el az európai civilizáció ezen része a földműves falvaktól a nagy királyságok kialakulásáig.

A tárlathoz kölcsönkérték a szegedi Móra Ferenc Múzeum gyűjteményének egyik legértékesebb, legkülönlegesebb darabját: azt a bronzkori lábvértet, melyet 2017-ben talált meg Szeged mellett gombászás közben egy állampolgár.

A különleges tárgyat a késő bronzkor folyamán, körülbelül 3000 éve rejthették el a földbe, melyet a korszak egyik nagy befolyással bíró, erős embere viselhetett.

A lábvért megtalálása azért is világszenzációnak számított, mert Magyarország területén korábban még soha nem fedeztek fel a szakemberek bronzkorból származó arany lábvértet.

A műtárgy különlegességét erősíti a jelenlegi amerikai kiállítás is, mely jól mutatja, milyen egyedi tárgyról van szó. 2023 februárjáig a New York-i Ókori Világkutató Intézetben láthatja a lábvértet az amerikai közönség, 2023 márciusától 2024 januárjáig pedig a chicagói Field Museumban vendégeskedik majd.

Előző sztori

Hatalmas változás várható a Szeged-Budapest vasútvonalon

Következő sztori

Tovább védik a határt a polgárőrök