Kultúra

Egészen New Yorkig jutott a Móra Ferenc Múzeum gyűjteményének kiemelkedő darabja

Egészen New Yorkig jutott a Móra Ferenc Múzeum gyűjteményének kiemelkedő darabja

2022. szeptember 27., kedd
Egészen New Yorkig jutott a Móra Ferenc Múzeum gyűjteményének kiemelkedő darabja

A Móra Ferenc Múzeum gyűjteményének kiemelkedő darabját, a bronzkori arany lábvértet New Yorkban, majd Chicagoban mutatják be egy rangos kiállításon – közölte Hegedűs Anita a Kultúrpalota PR-referense.

A közlemény szerint egy nagyszabású nemzetközi kiállítás nyílt New Yorkban „Európa első királyai” címmel szeptember 21-én, melyen a Móra Ferenc Múzeum bronzkori arany lábvértjét is bemutatják. A tárlat a Balkán-félsziget és környékének kiemelkedő régészeti leleteit ismerteti 8000 évvel ezelőttől kezdődően.

A kiállítás célja, hogy az amerikai közönség is megismerhesse, hogyan jutott el az európai civilizáció ezen része a földműves falvaktól a nagy királyságok kialakulásáig.

A tárlathoz kölcsönkérték a szegedi Móra Ferenc Múzeum gyűjteményének egyik legértékesebb, legkülönlegesebb darabját: azt a bronzkori lábvértet, melyet 2017-ben talált meg Szeged mellett gombászás közben egy állampolgár.

A különleges tárgyat a késő bronzkor folyamán, körülbelül 3000 éve rejthették el a földbe, melyet a korszak egyik nagy befolyással bíró, erős embere viselhetett.

A lábvért megtalálása azért is világszenzációnak számított, mert Magyarország területén korábban még soha nem fedeztek fel a szakemberek bronzkorból származó arany lábvértet.

A műtárgy különlegességét erősíti a jelenlegi amerikai kiállítás is, mely jól mutatja, milyen egyedi tárgyról van szó. 2023 februárjáig a New York-i Ókori Világkutató Intézetben láthatja a lábvértet az amerikai közönség, 2023 márciusától 2024 januárjáig pedig a chicagói Field Museumban vendégeskedik majd.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.