Gazdaság

Továbbra is fenntartható módon zajlik a tűzifa kitermelése

Továbbra is fenntartható módon zajlik a tűzifa kitermelése

2022. augusztus 6., szombat
Továbbra is fenntartható módon zajlik a tűzifa kitermelése

Továbbra is fenntartható módon zajlik a tűzifa kitermelése - közölte az Agrárminisztérium (AM) az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében, vélhetően a WWF Hungary felvetésére reagálva.

A pénteken megjelent Magyar Közlöny alaposan könnyíti a fakitermelés lehetőségeit, amire a magyarországi WWF is felütötte a fejét, aggályosnak tartva a kormányrendeletet.

,,A kormányrendeletben szereplő lazítások olyan mértékűek, amire a huszadik században is csak rendkívüli – a jelenleginél sokkal kritikusabb – időszakokban került sor, és aminek következményeit a hazai erdők a mai napig nem heverték ki teljesen." - írják.

Vélhetően részben a WWF Hungary és több szakértő felháborodására reagálva az Agrárminisztérium egy közleményben reagált.

A tárcavezető Nagy Istvánt idézve azt írták: az erdőgazdálkodás fontos része az energia-vészhelyzet megoldásának, ezért a kormány a tűzifa biztosítása érdekében enyhítette a fakitermelés szabályait.

A fa kitermelése továbbra sem jár erdőirtással, nem csökkenti az erdőterületet, és nem rontja az erdők természeti állapotát sem - tette hozzá az agrárminiszter.

Nagy István az összegzés szerint emlékeztetett arra, hogy a háború és a brüsszeli szankciók miatt energiaválság alakult ki és veszélyben van Európa gázellátása, ezért meg kell teremteni azt a lehetőséget is, hogy ahol lehet, gáz helyett fával fűtsenek.

A tárcavezető leszögezte, jelenleg a tűzifaellátás biztosított, azonban a háborús helyzet miatt a kormány tűzifa-kiviteli tilalmat rendelt el, és utasította az állami erdőgazdaságokat a tűzifa kitermelés növelésére, ugyanis elsődleges a magyar háztartások ellátása - közölte a szaktárca, hozzátéve, hogy ezért könnyített szabályokat vezetettek be úgy, hogy az ne veszélyeztesse a fenntartható erdőgazdálkodást.

"A fűtési időszakra lesz annyi tűzifa a piacon, amely az igényeket ki tudja elégíteni" - idézték Nagy Istvánt. A miniszter kiemelte: az ország kétmillió hektár erdeje a legfontosabb természeti erőforrásaink egyike.

"Ezért elkötelezettek vagyunk abban, hogy az erdőkkel való gazdálkodás hosszútávon fenntartható legyen. Semmiben sem változnak az erdő- és a természetvédelmi törvény azon alapvető rendelkezései, hogy az erdők területe és természetességi állapota nem csökkenhet" - részletezte Nagy István.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.