Gazdaság

Oroszország visszavág: 60%-os gázáremelést jelentettek be Európának

Oroszország visszavág: 60%-os gázáremelést jelentettek be Európának

2022. augusztus 17., szerda
Oroszország visszavág: 60%-os gázáremelést jelentettek be Európának

A Gazprom elképesztő, 60%-os gázáremelkedést lengetett be a téli hónapokra. Ez pedig akár a frissen bevezetett új rezsiszabályokat is felboríthatja.

Ha a Gazprom bejelentése igaznak bizonyul, akkor a jelenlegi 950 forint körüliről 1600 forint fölé ugranak a földgáz köbméterenkénti piaci ára - ez pedig természetesen a villamosenergia árakat is húzza fölfelé magával.

Az orosz cég kedden azt jelentette be, hogy idén január elseje és augusztus 15. között a Független Államok Közösségének (FÁK) országain kívüli orosz gázexport (ez lényegében Európát és Törökországot jelenti) 36,2%-kal 78,5 milliárd köbméterre esett. Az első nyolc hónap eredménye viszont elfedi azt, ami az elmúlt hetekben történt:

júliusban 58,4%-os, augusztus első felében pedig 59%-os zuhanás volt a Gazprom európai gázexportjában.

Június közepétől július végéig a Gazprom 60%-kal fogta vissza a gázküldést Németország felé az Északi-Áramlat-1-en keresztül. Mostanra és a szám 20%-ra csökkent.

Mindezek hatására éppen június közepétől, a 80-90 euró/MWh körüli tartományból, kezdtek el újra szárnyalni az európai tőzsdei gázárak, jelenleg pedig 220 euró feletti tartományban járnak az árak. A Gazprom pedig nem tartja kizártnak, hogy akár 4 ezer dollárba is kerülhet 1000 köbméternyi gáz ezen a télen.

A bejelentésnek nagyon durva negatív hatásai lehetnek a magyar gázpiaci rezsicsökkentés új szabályaira.

A jelenlegi szabályok szerint augusztusban és szeptemberben 732,4 forintot kell átlagfogyasztás felett a gáz köbméteréért fizetni. Ezt 752,5 forintra emelik novemberben és decemberben. Az utána következő hónapokra viszont még nincs megállapítva az érvényes lakossági piaci ár. Azonban ha valóban 1600-1700 forint körüli lesz a valós piaci ár, az óriási pluszterhet fog jelenteni az államnak - és a magyar háztartásoknak is.

De nemcsak a gázfogyasztók pénztárcájára nézve, hanem az áramfogyasztókéra nézve is, hiszen a gázárak az áramárakat is az égbe küldték már eddig is, így mindez nemcsak a gáz-, hanem az árampiaci rezsicsökkentés új szabályait is felboríthatja.

(Portfolio)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.