Oroszország visszavág: 60%-os gázáremelést jelentettek be Európának

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Gazprom elképesztő, 60%-os gázáremelkedést lengetett be a téli hónapokra. Ez pedig akár a frissen bevezetett új rezsiszabályokat is felboríthatja.

Ha a Gazprom bejelentése igaznak bizonyul, akkor a jelenlegi 950 forint körüliről 1600 forint fölé ugranak a földgáz köbméterenkénti piaci ára – ez pedig természetesen a villamosenergia árakat is húzza fölfelé magával.

Az orosz cég kedden azt jelentette be, hogy idén január elseje és augusztus 15. között a Független Államok Közösségének (FÁK) országain kívüli orosz gázexport (ez lényegében Európát és Törökországot jelenti) 36,2%-kal 78,5 milliárd köbméterre esett. Az első nyolc hónap eredménye viszont elfedi azt, ami az elmúlt hetekben történt:

júliusban 58,4%-os, augusztus első felében pedig 59%-os zuhanás volt a Gazprom európai gázexportjában.

Június közepétől július végéig a Gazprom 60%-kal fogta vissza a gázküldést Németország felé az Északi-Áramlat-1-en keresztül. Mostanra és a szám 20%-ra csökkent.

Mindezek hatására éppen június közepétől, a 80-90 euró/MWh körüli tartományból, kezdtek el újra szárnyalni az európai tőzsdei gázárak, jelenleg pedig 220 euró feletti tartományban járnak az árak. A Gazprom pedig nem tartja kizártnak, hogy akár 4 ezer dollárba is kerülhet 1000 köbméternyi gáz ezen a télen.

A bejelentésnek nagyon durva negatív hatásai lehetnek a magyar gázpiaci rezsicsökkentés új szabályaira.

A jelenlegi szabályok szerint augusztusban és szeptemberben 732,4 forintot kell átlagfogyasztás felett a gáz köbméteréért fizetni. Ezt 752,5 forintra emelik novemberben és decemberben. Az utána következő hónapokra viszont még nincs megállapítva az érvényes lakossági piaci ár. Azonban ha valóban 1600-1700 forint körüli lesz a valós piaci ár, az óriási pluszterhet fog jelenteni az államnak – és a magyar háztartásoknak is.

De nemcsak a gázfogyasztók pénztárcájára nézve, hanem az áramfogyasztókéra nézve is, hiszen a gázárak az áramárakat is az égbe küldték már eddig is, így mindez nemcsak a gáz-, hanem az árampiaci rezsicsökkentés új szabályait is felboríthatja.

(Portfolio)

Előző sztori

Nagyot szólhat az idei SZIN is

Következő sztori

A 3-as villamos is vágányzárt kap