Novák Katalin: összeláncoltuk magunkat Európával

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Budapest, 2022. augusztus 20. Novák Katalin köztársasági elnök elhalad a katonai díszegység elõtt, mielõtt katonai tiszteletadás mellett felvonják Magyarország nemzeti lobogóját az augusztus 20-ai állami ünnepen az Országház elõtti Kossuth Lajos téren 2022. augusztus 20-án. MTI/Illyés Tibor

Magyarország és Európa sorsának egybeforrottságát hangsúlyozta a köztársasági elnök szombaton Székesfehérváron, a Szent István-napi állami ünnepen tartott beszédében.

“Egybeforrt a sorsunk Európáéval, összeláncoltuk magunkat. (…) Szükségünk van az európai országok közösségére, és nekik is szükségük van ránk” – mondta Novák Katalin. Kiemelte: ma, amikor a kontinens nagyhatalmak küzdőterévé válhat, “egymásnak kell vetnünk a vállunkat”, közös döntéseket kell hozni, olyan közös európai döntéseket, amelyek a közös jót szolgálják.

Novák Katalin felhívta a figyelmet arra, hogy a világ, és ezen belül Európa rendjének helyreállításához és megőrzéséhez bátor, határozott és bölcs vezetőkre van szükség, akik képesek a jog és az igazságosság fenntartására, akik nem feledkeznek meg az elesettekről és nélkülözőkről.

A jó vezetők mellett pedig józan, belátó, bölcs és szolidáris magyar emberekre is szükség van – fűzte hozzá, kiemelve: a magyarság válságálló, és van képessége az összekapaszkodásra, “ebben van az erőtartalékunk”.

A köztársasági elnök a honvédtisztek esküjét felidézve megköszönte a katonák hazaszeretetét, elszántságát, bátorságát és azt kívánta, hogy “az Úristen kíméljen meg bennünket a háborútól, és őrizze katonáinkat és családjainkat békében”. Ne kelljen honvédő küzdelmet vívniuk, és “ne váljunk nagyhatalmak küzdőterévé”! – tette hozzá.

Mint mondta, most kell erőt merítenünk Szent István bölcsességéből, istenhitéből, előrelátásából, taktikusságából, bátorságából, szerénységéből. Most van alkalmunk végiggondolni, hány balszerencse, viszály, igazságtalanság ellenére maradt meg erősnek a magyar nemzet – fűzte hozzá.

(MTI)

Előző sztori

Elhalasztják az ünnepi tűzijátékot Budapesten

Következő sztori

A nosztalgiavillamos is garázsban marad az esős idő miatt