Politika

Novák Katalin: összeláncoltuk magunkat Európával

Novák Katalin: összeláncoltuk magunkat Európával

2022. augusztus 20., szombat
Novák Katalin: összeláncoltuk magunkat Európával

Magyarország és Európa sorsának egybeforrottságát hangsúlyozta a köztársasági elnök szombaton Székesfehérváron, a Szent István-napi állami ünnepen tartott beszédében.

"Egybeforrt a sorsunk Európáéval, összeláncoltuk magunkat. (...) Szükségünk van az európai országok közösségére, és nekik is szükségük van ránk" - mondta Novák Katalin. Kiemelte: ma, amikor a kontinens nagyhatalmak küzdőterévé válhat, "egymásnak kell vetnünk a vállunkat", közös döntéseket kell hozni, olyan közös európai döntéseket, amelyek a közös jót szolgálják.

Novák Katalin felhívta a figyelmet arra, hogy a világ, és ezen belül Európa rendjének helyreállításához és megőrzéséhez bátor, határozott és bölcs vezetőkre van szükség, akik képesek a jog és az igazságosság fenntartására, akik nem feledkeznek meg az elesettekről és nélkülözőkről.

A jó vezetők mellett pedig józan, belátó, bölcs és szolidáris magyar emberekre is szükség van - fűzte hozzá, kiemelve: a magyarság válságálló, és van képessége az összekapaszkodásra, "ebben van az erőtartalékunk".

A köztársasági elnök a honvédtisztek esküjét felidézve megköszönte a katonák hazaszeretetét, elszántságát, bátorságát és azt kívánta, hogy "az Úristen kíméljen meg bennünket a háborútól, és őrizze katonáinkat és családjainkat békében". Ne kelljen honvédő küzdelmet vívniuk, és "ne váljunk nagyhatalmak küzdőterévé"! - tette hozzá.

Mint mondta, most kell erőt merítenünk Szent István bölcsességéből, istenhitéből, előrelátásából, taktikusságából, bátorságából, szerénységéből. Most van alkalmunk végiggondolni, hány balszerencse, viszály, igazságtalanság ellenére maradt meg erősnek a magyar nemzet - fűzte hozzá.

(MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.