Meteor

Megint riasztás van érvényben a hőség miatt Szegeden

Megint riasztás van érvényben a hőség miatt Szegeden

2022. augusztus 3., szerda
Megint riasztás van érvényben a hőség miatt Szegeden

A vártnál kevesebb esőt kapott Szeged és környéke a hétvégén, nem enyhült markánsan a szárazság, és a következő napokban sem fog.

Csongrád-Csanád megyében és még további 8 megyében léptette érvénybe az Országos Meteorológiai Szolgálat ismét az elsőfokú, citromsárga hőségriasztást. Az előrejelzés szerint a következő napokban, ahogy Európa-szerte, úgy Magyarországon is száraz, nyári idő várható.

Olyannyira, hogy csütörtökön már az észak-nyugati megyékben is elsőfokú riasztás lesz, pénteken pedig már másodfokúra erősödik a hőségriadó az Alföld területén.

Forrás: met.hu

Szerda estig sok napsütés várható gomolyfelhőkkel, de ezekből legfeljebb az Északi-középhegység területén lehet egy-egy futó zápor. A szél többnyire mérsékelt marad. A hőmérséklet délután 29 és 35, késő este 21 és 27 fok között alakul. Csütörtökön derült vagy legfeljebb gyengén gomolyfelhős, napos, csapadékmentes idő valószínű. A keleti, északkeleti szél csak kevés helyen élénkülhet meg. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 36 fok között alakul.

A távolabbi prognózis szerint azonban szombaton tetőzhet a hőség, vasárnaptól ismét enyhülés és csapadék várható, így az igazi kánikula csupán egyetlen napig fog tartani.

Az országos tisztifőorvos is lépett

Müller Cecília országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat prognózisa és a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlása alapján harmadfokú hőségriasztást rendelt el csütörtök éjféltől szombat éjfélig.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felhívja arra az emberek figyelmét, hogy a magas hőmérséklet károsan befolyásolja egészségi állapotunkat;

kiemelten veszélyes a hőség az idősekre, a gyermekekre és a fizikai munkát végzőkre.

Ahogy a Katasztrófavédelem is írja,

  • Az idősek körében a magas hőmérséklet szív- és érrendszeri panaszokat okozhat, ezek észlelésekor haladéktalanul orvoshoz kell fordulni, továbbá érzékenyen reagálhatnak a gyógyszereket szedő betegek is.
  • A kánikula idején - kiemelten 11-15 óra között - tartózkodjunk hűvös helyen, kerüljük a szervezetünket terhelő fizikai munkát, zuhanyozzunk naponta többször langyos vízzel!  
  • A munkába, bevásárlásra indulók vigyenek magukkal elegendő folyadékot, és ne feledkezzenek meg a napvédő krémek használatáról, valamint a sapka, kalap viseléséről sem.
  • A strandolók is vonuljanak árnyékba a kritikus időszakban, és használjanak magas faktorszámú napvédő krémet. Felhevült testtel semmiképp se ugorjanak vízbe!
  • Fokozott óvatossággal vezessenek az autóval közlekedők, vigyenek magukkal több, lehetőleg hűtött folyadékot. Még néhány percre se hagyják a gyermekeket, házi kedvenceket a parkoló autóban! Ha bárki napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot.

(met.hu)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.