Még mindig nem tudni, mit terveznek Botkaék a vízművel

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Továbbra sem lehet tudni, hogy átadja-e a Botka László-féle városvezetés a Szegedi Vízmű Zrt.-t az államnak. Pedig már nem sok idő maradt dönteni róla.

Mint arról pár napja beszámoltunk, a Technológiai- és Ipari Minisztérium egyeztetésre hívta a hazai víziközműszolgáltatókat, így a Szegedi Vízmű Zrt.-t is, hogy ismertette velük: átvállalja az állam a helyi szolgáltatókat, amennyiben az önkormányzat erre rábólint. A Nemzeti Vízművek Zrt.-nek ebben az esetben integrációs szándékról kell nyilatkozni, azonban az önkormányzatoknak, így Szegednek is, augusztus 31-ig kell döntenie.

Vagyis bő két hete maradt Botkáéknak eldönteni a Szegedi Vízmű Zrt. sorsát.

A városvezetés nincs könnyű helyzetben: a társaság tulajdonosa 49%-ban ugyanis Veolia Energia Magyarország Zrt., akivel a helyi szolgáltatónak nincs 2023-as villamosenergia-szerződése még, vagyis nem tudják, mennyit fognak az áramért fizetni. Ha pedig a többségi tulajdonos önkormányzatnak kell fizetnie, azt a helyiek is meg fogják érezni. Ugyanakkor ha átadják a céget államnak, akkor egy különálló, a Minisztérium által létrehozott felügyelő bizottság fogja átvenni annak ügyeit – amikbe emiatt nem nagyon tudna többé beleszólni a város.

Ugyanakkor akár milliárdos veszteségeket is átvállalhat a kormány.

A helyzet tehát nem egyszerű – és ezt vélhetően a városvezetés is érzi. Az előző cikkünk megírása után rögtön megkerestük az önkormányzatot és a Szegedi Vízmű Zrt.-t, hogy megtudjuk, milyen döntés várható. Mindezidáig azonban nem kaptunk választ kérdéseinkre.

A városháza frakcióvezetői közül egyedül Binszki Józsefet, a DK frakcióvezetőjét sikerült elérnünk (a többi frakcióvezetőt is keressük), aki azt mondta: bár hallott a kormány tervezetéről, nem ismeri még annak részleteit, így egyelőre véleménye sincs róla.

Vagyis vélhetően még nem egyeztetett róla a városvezetés, így elképzelhető, hogy politikai vélemény sem született.

Fontos megjegyezni ugyanakkor, hogy a városvezetésnek mindössze az átadási szándékot kell augusztus legvégéig jeleznie, a társaságot és a tulajdonosi jogköröket érintő kérdésekről a városi közgyűlésnek kell döntenie, a minisztérium tervezete szerint szeptember 20-ig.

Előző sztori

Tovább korlátozzák a forgalmat, ezúttal aknafedlapok cseréje miatt

Következő sztori

Hőségriadó: ismét vizet osztanak a Nagyállomáson és a Mars téri buszpályaudvaron