Állami kézbe kerülhet a Szegedi Vízmű heteken belül, ha Botka is úgy akarja!

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Rendkívül nehéz időszak előtt állnak a hazai vízműszolgáltatók, köztük a szegedi is – elsősorban a bizonytalan energiaárak, és az európai energiaválság miatt. Az állam most könnyítene a terhükön, tettek is egy ajánlatot Szegednek is.

A SzegedMa értesülései szerint a napokban egyeztetésre hívták a Technológiai és Ipari Minisztériumba a hazai víziközműszolgáltatókat, így a Szegedi Vízmű Zrt.-t is. A megbeszélésen arról esett szó, hogy az iparág várhatóan egyre nagyobb kihívásai és egyre komolyabb anyagi terhei miatt az állam hajlandó átvállalni a helyi szolgáltatókat.

Az információk szerint ha ebbe a helyi szolgáltatók beleegyeznek, akkor az állam a következőket vállalja:

  • Ázsiós tőkeemelést hajtanak végre,
  • Finanszírozzák a cég hiányát, veszteségét – ez utóbbi azonban csak a szolgáltatók alaptevékenységére vonatkozik, másodlagos, vagy üzleti, piaci tevékenységekre (például vízhordás vagy szippantás) nem.

A beleegyezés esetén a tárca azt is pontokban rögzítette, hogy minek kell a szolgáltatóknak megfelelni – ezek alapján augusztus 31. és november 1. között lezajlana a folyamat.

  • A szolgáltatóknak augusztus 31-ig kell előzetes nyilatkozatot benyújtaniuk az integrációs szándékról a Nemzeti Vízművek Zrt. felé. Ugyaneddig kell adatot szolgáltatni a hiány összegéről is.
  • Szeptember 20-ig közgyűlésen kell dönteni a tulajdonosi jogköröket érintő kérdésekről és megküldeni azt a Nemzeti Vízművek Zrt. felé. A társaságról szóló közgyűlési döntéseket meghozni és továbbítani október 1-ig kell.
  • Legkésőbb november 1-ig pedig az állam átvenné az ellátási felelősséget.

Mit nyerhet vagy veszíthet Szeged?

Az valószínűleg a városvezetés számára sem kérdés, hogy a Szegedi Vízmű Zrt. – ahogy a többi vízmű-szolgáltató is – rendkívül bizonytalan helyzetbe került a megemelkedett energiaárak miatt is. Ezért is kérdes a jövő évi működésük.

A jelenlegi körülmények között A Szegedi Vízmű Zrt.-nek csupán a “villanyszámlája” jövőre becslések szerint nagyjából 1,2 milliárddal lenne több – pontos számadatot azonban vélhetően maga a szolgáltató sem tud mondani.

Ugyanis Szegedi Vízmű Zrt.-nek 49 százalékban a Veolia Energia Magyarország Zrt. a tulajdonosa, a helyi szolgáltatónak nincs villamosenergia-szerződése megállapodása 2023-ra, vagyis nem tudják, pontosan mennyit fognak fizetni az áramért. Ez azonban még így sem a jéghegy csúcsa: jövőre akár milliárdos veszteséggel is számolhat a társaság a bizonytalanságok miatt. Ezzel persze nincs egyedül Szeged, ezért is hajlandó lépni az állam.

Mivel az önkormányzat többségi tulajdonában áll a helyi vízmű-szolgáltató, a cég finanszírozása a helyiek vállát nyomja. Ettől megszabadulahtnak akkor, ha az állam – a Nemzeti Vízműveken keresztül – átvállalja a céget és a működtetést.

Ugyanakkor, ha az állam átvenné a céget, akkor az ezt felügyelő bizottságban, vagy Igazgatóságban aligha kapna helyet bárki is a Botka-féle városvezetés közeléből. Emellett nem is igen tudna beleszólni a cég működésébe sem a város.

A Veolia Energia Magyarország Zrt, a cég kisebbségi tulajdonosi döntése is mérvadó lehet ebben a kérdésben, ugyanis nagyrészt őket is tehermentesítheti anyagilag az állami átvétel – kérdés, hogy akarnak-e élni ezzel.

Mindenképpen ismertetni szeretnénk a szolgáltató és az önkormányzat álláspontját, melynek kapcsán fel is kerestük őket. Amint választ kapunk, beszámolunk róla.

Előző sztori

MÁV: folyamatosan emelkedik a tram-trainen utazók száma

Következő sztori

Figyelem: áthelyeznek egy trolimegállót!