Gazdaság

Még jobban kilőhet az infláció: a cégek 70%-a további áremeléseket tervez

Még jobban kilőhet az infláció: a cégek 70%-a további áremeléseket tervez

2022. augusztus 29., hétfő
Még jobban kilőhet az infláció: a cégek 70%-a további áremeléseket tervez

Augusztusban 4,9 ponttal, mínusz 14,3 pontra esett a GKI konjunktúraindexe, és már negyedik hónapja tart az üzleti és fogyasztói várakozások folyamatos romlása - derül ki a GKI Gazdaságkutató által - az EU támogatásával - végzett felmérésből.

Április óta az üzleti várakozások csaknem 13 ponttal, a fogyasztóiak viszont közel 30 ponttal estek, ezen belül  augusztusban is a fogyasztói várakozások zuhanása volt a markánsabb, 7,5 pont, mínusz 49,2 pontra az üzleti várakozások 4,1 pontos romlásával szemben, amely így  mínusz 2,1 pont lett – közölte a GKI.

Összefoglalójában a GKI megjegyezte:

az üzleti bizalmi index a múlt év tavaszán, a fogyasztói pedig 2020 tavaszán, a Covid-járvány miatt bevezetett korlátozások okozta pánik idején volt utoljára hasonló mélységben.

A rezsiemelés bejelentésének hatása először most augusztusban  tükröződhetett a fogyasztók véleményében - tették hozzá.

Az üzleti bizalmi index augusztusi csökkenésében minden ágazatnak szerepe volt, de legkevésbé az iparnak, ahol a júliusi esés volt markáns. Az ipartól eltekintve, ahol a két arány csaknem megegyezik, minden más ágazatban több a pesszimista, mint az optimista cég. Az iparban az előző hónaphoz képest romlott az elmúlt időszak termelésének és a termelési várakozásoknak a megítélése, ugyanakkor az exportot is beleértve javult a rendelésállományé, valamint a készleteké is.

Az építőipari bizalmi index érezhetően romlott, háromhavi mélypontjára süllyedt.

Augusztusban a magasépítők kilátásai alig változtak, de az amúgy is pesszimistább mélyépítőké számottevően rosszabbak lettek. Az előző háromhavi építőipari termelés és a rendelésállomány értékelése egyaránt romlott.

A kereskedelmi bizalmi index augusztusban a júliusi emelkedésénél nagyobb mértékben csökkent, különösen az eladási pozícióról és a rendelések várható alakulásáról alkotott vélemény lett rosszabb.

A szolgáltatói bizalmi index a júliusi javulás után augusztusban ugyancsak zuhant, rosszabb lett az elmúlt időszakra vonatkozó általános üzletmenetnek és a várható forgalomnak a megítélése is.

Augusztusban a júliusi szünet után folytatódott az üzleti szféra foglalkoztatási hajlandóságának április óta tartó romlása, gyakorlatilag már csak az iparban és a szolgáltató szektorban több a létszám bővítését, mint a csökkentését tervező cég. Egyúttal folytatódott a lakosság munkanélküliségtől való félelmének ugyancsak április óta tartó erősödése is.

Főleg az ipari cégek áremelési törekvése kapott új lendületet augusztusban,

csak a kiskereskedelemben volt tapasztalható minimális enyhülés, ahol azonban a cégek több mint 70 százaléka így is emelni tervezi árait, és ezt az arányt augusztusban már az építőipar is megközelítette.

A lakosság saját pénzügyi helyzetének alakulását az előző hónaphoz képest jelentősen rosszabbnak érzékelte, megtakarítási képességét pedig a februári, mindenkori rekordszintje óta folyamatosan romlónak. Az emberek a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek jelenlegi vásárlási feltételeit változatlannak, míg a következő egy évre vonatkozót erősen romlónak érzékelték júliushoz képest.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.