Gazdaság

Leállt az orosz kőolajszállítás Magyarország felé

Leállt az orosz kőolajszállítás Magyarország felé

2022. augusztus 9., kedd
Leállt az orosz kőolajszállítás Magyarország felé

Augusztus 4. óta nem érkezik gáz a Barátság II. vezetéken.

A Portfolio az orosz RIA és a Reuters egybehangzó értesüléseire hivatkozva azt írja, az orosz Transznyeft augusztus 4-e, azaz múlt hét csütörtök óta nem szállított kőolajat a Barátság II. vezetéken keresztül Magyarországnak, Csehországnak és Szlovákiának.

Az eddigi információk szerint ennek az az oka, hogy július végén az ukránok a nyugati szankciókra hivatkozva visszaküldték az előre kifizetett tranzitdíjat az orosz cégnek.

Ez tehát annyit jelent, hogy már ötödik napja nem érkezik kőolaj Magyarországra, a hír mai nyilvánosságra kerülése után pedig azonnal ütni kezdték a Molt és a forintot.

Az Uniós szankciók ellenére egyébként az említett három ország elméletileg mentességet élvez az olajembargó alól, mivel máshogy nem tudná ellátni magát a nyersanyaggal.

Gaál Gellért, a Concorde energetikai vezető elemzője a kialakult helyzet kapcsán az Indexnek nyilatkozott. Mint mondta, „augusztus óta visszafogottan működik a Mol kapacitása a százhalombattai finomító leállása miatt – körülbelül 50 százalékon. De vannak felhalmozott kereskedelmi készletei a Molnak, valamint az Adria-vezetéken a kapacitás tekintetében tudja biztosítani az ellátást."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.