Leállt az orosz kőolajszállítás Magyarország felé

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Augusztus 4. óta nem érkezik gáz a Barátság II. vezetéken.

A Portfolio az orosz RIA és a Reuters egybehangzó értesüléseire hivatkozva azt írja, az orosz Transznyeft augusztus 4-e, azaz múlt hét csütörtök óta nem szállított kőolajat a Barátság II. vezetéken keresztül Magyarországnak, Csehországnak és Szlovákiának.

Az eddigi információk szerint ennek az az oka, hogy július végén az ukránok a nyugati szankciókra hivatkozva visszaküldték az előre kifizetett tranzitdíjat az orosz cégnek.

Ez tehát annyit jelent, hogy már ötödik napja nem érkezik kőolaj Magyarországra, a hír mai nyilvánosságra kerülése után pedig azonnal ütni kezdték a Molt és a forintot.

Az Uniós szankciók ellenére egyébként az említett három ország elméletileg mentességet élvez az olajembargó alól, mivel máshogy nem tudná ellátni magát a nyersanyaggal.

Gaál Gellért, a Concorde energetikai vezető elemzője a kialakult helyzet kapcsán az Indexnek nyilatkozott. Mint mondta, „augusztus óta visszafogottan működik a Mol kapacitása a százhalombattai finomító leállása miatt – körülbelül 50 százalékon. De vannak felhalmozott kereskedelmi készletei a Molnak, valamint az Adria-vezetéken a kapacitás tekintetében tudja biztosítani az ellátást.”

Előző sztori

Brutális a pénzromlás, és még nincs vége

Következő sztori

Szegedi éremesélyek az Európa-bajnokságon