Világtükör

Látomás ünnepnapon

Látomás ünnepnapon

2022. augusztus 20., szombat
Látomás ünnepnapon

Elérkezett a kenyérszegő nap. A hajnali első fény még jót ígért. Nyugalmat, békét. Aztán ahogy teltek az órák, egyre feszültebb lett minden, szétterült a pára, fojtogatott a levegő, a nap derekán már alig viselhetős volt a hőség. Estére aztán megnyílott a menny. Augusztus heve felhasította az ég palástját. A tanyabokor belesüppedt a zivatarmagányba.

Az öreg Illés megriadt a szunnyadásból. Kibotorkált, átügyetlenkedett a tócsákon, beriglizte a kiskaput. Fölötte elnézett a falu felé. A felpúposodó templomsüveg párafelhőbe bújt. Délelőtt még ott volt a templomban, áldozott is. Dicsértessék a neved, Szent István, mondta most magában. Aztán becsoszogott a házba. Odabent csend volt és sötét.

Leült a gondolkodószékébe. A feje egyre nehezebb lett, le-lecsuklott. Elbódult. Álmodott is tán. Énekszó… mintha az övé lenne. Hol vagy, István király, énekelte gyengülő hangján. Ahogy a templomban is tette. De mit lát! Nem maradt a házban magára. Ott, a kicsike szobájában vele együtt mondta az éneket a templomi sereg. Még ilyen csodát!

Aztán váratlanul hatalmasat kondult egy harang. Megnyílott a menny. Leszakadt az ég. Zuhogott. És mit látni az esőfüggönyön át? Egy lovas jön a rettenetes viharban. Lassú léptekkel közeledik a gyönyörű szép állat. Nyergében egyenes derékkal ül valaki… csak nem… de, de igen, Szent István maga! A király. Vonásai legalábbis épp olyanok, mint a festményen, a templomban. Az öreg úgy érzi, ilyen boldog életében még nem volt. Tudja, a szent király most csak hozzá jön. Hozzá, Illés bácsihoz.

Ezer év nézett szembe az öreggel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.