Kiszáradás fenyegeti az országot, sivataggá válhat az Alföld

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az ELTE kutatói az MTI-hez eljuttatott tanulmányukban az egyre erősebb éghajlatváltozás miatt a száraz területek terjedését valószínűsítik, elsősorban az Alföld északi és középső részein, a Kisalföldön és a Dunántúl északkeleti részén. A folyamat évtizedek óta tart, a hetvenes-nyolcvanas évekhez képest már most 84 százalékról 68 százalékra csökkent a nedves területek aránya a júniusi adatokat összevetve – írták. 

Az előrejelzés több lehetőséget vázol föl.

A legkedvezőtlenebb alapján a század végére az Alföld teljes egészében száraz terület lehet, és csak a nyugati országrész marad csapadékosabb.

Elképzelhető, hogy Magyarországot túlnyomórészt, akár 85 százaléknál is nagyobb mértékben erdős sztyeppe uralhatja az évszázad második felére, ezzel együtt a bükkerdők teljesen eltűnhetnek, és a tölgyesek is nagyon kis területre szorulnak vissza.

A kevésbé súlyos lehetőség az, hogy a kiszáradás kisebb területre korlátozódik, az Északi-középhegység és a Dunántúl jelentős része megmarad nedves területnek. Ebből is látszik, hogy nem mindegy, mi történik addig, hiszen a mostani intézkedésektől függ a változások mértéke a következő évtizedekben – tették hozzá.

Korábban az éghajlatváltozással foglalkozó portál, a Másfélfok tanulmánya alapján megírtuk, hogy a tartós hőhullámok miatt élhetetlenné válhat Szeged és térsége, ha nem csökkentjük a kibocsátásokat.

Előző sztori

Nem terveznek távoktatásra átállni az egyházmegyei iskolák

Következő sztori

2300 alkalommal zaklatta volt élettársát egy férfi