Meteor

Kiszáradás fenyegeti az országot, sivataggá válhat az Alföld

Kiszáradás fenyegeti az országot, sivataggá válhat az Alföld

2022. augusztus 16., kedd
Kiszáradás fenyegeti az országot, sivataggá válhat az Alföld

Az ELTE kutatói az MTI-hez eljuttatotttanulmányukban az egyre erősebb éghajlatváltozás miatt a száraz területek terjedését valószínűsítik, elsősorban az Alföld északi és középső részein, a Kisalföldön és a Dunántúl északkeleti részén. A folyamat évtizedek óta tart, a hetvenes-nyolcvanas évekhez képest már most 84 százalékról 68 százalékra csökkent a nedves területek aránya a júniusi adatokat összevetve - írták.

Az előrejelzés több lehetőséget vázol föl.

A legkedvezőtlenebb alapján a század végére az Alföld teljes egészében száraz terület lehet, és csak a nyugati országrész marad csapadékosabb.

Elképzelhető, hogy Magyarországot túlnyomórészt, akár 85 százaléknál is nagyobb mértékben erdős sztyeppe uralhatja az évszázad második felére, ezzel együtt a bükkerdők teljesen eltűnhetnek, és a tölgyesek is nagyon kis területre szorulnak vissza.

A kevésbé súlyos lehetőség az, hogy a kiszáradás kisebb területre korlátozódik, az Északi-középhegység és a Dunántúl jelentős része megmarad nedves területnek. Ebből is látszik, hogy nem mindegy, mi történik addig, hiszen a mostani intézkedésektől függ a változások mértéke a következő évtizedekben - tették hozzá.

Korábban az éghajlatváltozással foglalkozó portál, a Másfélfok tanulmánya alapján megírtuk, hogy a tartós hőhullámok miatt élhetetlenné válhat Szeged és térsége, ha nem csökkentjük a kibocsátásokat.

https://szegedma.hu/2022/07/elhetetlenne-valhat-szeged-a-tartos-hohullamok-miatt

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.