Politika

Jobbik: Jakab 103 millió forintnyi szerződést kötött a párt beleegyezése nélkül

Jobbik: Jakab 103 millió forintnyi szerződést kötött a párt beleegyezése nélkül

2022. augusztus 4., csütörtök
Jobbik: Jakab 103 millió forintnyi szerződést kötött a párt beleegyezése nélkül

Nyomozás indulhat Jakab Péter volt Jobbik-elnök többtízmilliós botránya ügyében – értesült a Mediaworks Hírcentruma. Múlt héten robbant bombaként az a sajtóhír, hogy Jakab nem kevesebb, mint nyolcvanmillió forintot próbált átjátszani a saját holdudvarának közvetlenül azelőtt, hogy leváltották volna a Jobbik-frakció éléről. A Jobbik sajtóosztálya a Telexnek úgy nyilatkozott, Jakab 103 millió forintnyi szerződést kötött a párt beleegyezése nélkül.

A Budapesti Rendőr-főkapitányságra (BRFK) tette át a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) azt a hivatali visszaélés és hűtlen kezelés miatt tett feljelentést, amivel még Tényi István fordult a hatósághoz Jakab Péterrel összefüggésben– tájékoztatta a Mediaworks-Hírcentrumot Kovács Katalin, a KNYF szóvivője.

A közérdekű ügyekben tett bejelentéseiről ismert Tényi István azután tett feljelentést, hogy a Magyar Nemzetben múlt héten megjelent,  Jakab mintegy nyolcvanmillió forintot próbált kijuttatni a Jobbikból pár nappal azelőtt, hogy leváltották a párt frakciójának éléről.

A feljelentésében Tényi hangsúlyozta,

Jakab Péter már tudta, hogy az elnökség után a képviselőcsoport vezetését is kénytelen lesz elengedni, így nyolcvanmillió forint össz­értékű szerződést írt alá.

Jakab a leváltása előtti hétvégén a Képviselői Irodaházban írta alá az ominózus papírokat, melyeket soron kívül küldtek be az Országgyűlés Hivatalához, hogy azokat minél előbb jóváhagyják, de legalábbis addig, mielőtt Jakab elveszíti frakcióvezetői posztját és ezzel a jogot is, hogy egy személyben írjon alá szerződéseket – írta Tényi – a Magyar Nemzet cikkét idézve - a Központi Nyomozó Főügyészségnek, hozzátéve, hogy  tudvalevő, hogy az Országgyűlés Hivatala a képviselőcsoportok által kötött szerződések tartalmát nem ellenőrzi, mindössze azt, hogy az adott frakció­nak van-e fedezete a megjelölt összeg kifizetésére. Jakab ezt az ellenőrzést igyekezett siettetni, tudván, hogy napjai vannak hátra a frakció elnökségében – tette hozzá Tényi.

A feljelentés arra is kitért, hogy  mielőtt Jakab nyolcvanmilliós terve révbe ért volna, a párt frakciója megakadályozta a bukott pártelnök ismerőseinek meggazdagodását, mégpedig úgy, hogy visszatartották azt a keretet, melyből havonta visszaad a frakciónak.

A jobbikos képviselőket ugyanis lemondatják az asszisztensi keret egy részéről, valamint az iroda bérlésének keretéről. Ráadásul a legutóbbi választás után már csak az lehetett képviselő, aki a teljes asszisztensi keretéről is hajlandó lemondani – áll Tényi ügyészséghez eljuttatott beadványában.

A Magyar Nemzet úgy tudja, azért a Központi Nyomozó Főügyészséghez fordult, mert Jakab parlamenti képviselő, így mentelmi joga van, ezért ellene csak a főügyészség nyomozhat.

Reagált a Jobbik

Mielőtt leváltották volna a pártvezetői pozícióból, előbb 103 millió forint értékben írt alá négy évre szóló munkaszerződéseket a Jobbik frakcióvezetésének beleegyezése és tudta nélkül Jakab Péter, majd újabb 83 millió forint értékben tette volna ugyanezt, de ezt a párt már megakadályozta – mondta a Jobbik sajtóosztálya a Telexnek. Mindezek miatt hivatali visszaélés és hűtlen kezelés miatt feljelentették Jakab Pétert.

Jakab a portál kérdésére megerősítette a 83 millió forintnyi szerződések megkötésére vonatkozó szándékát:

Egy munkavállalónak szerettem volna frakcióvezetőként, vagyis munkáltatóként a már létező munkaszerződését meghosszabbítani, négy munkavállalót pedig szerettem volna felvenni a frakcióhoz dolgozni nagyságrendileg 300 ezer forintos fizetéssel.”

Az egyik érintett, akivel Jakab szerződést kötött volna, a korábbi antiszemita kijelentéseiről is ismert Bíró László lett volna, aki azt mondta: eddig is tanácsokat adott Jakabnak, ezt akarta volna díjazni a politikus. 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.