Hamarosan szimulátorral is tanulhatjuk a vezetést

Egy augusztus 1-jén megjelent rendelet szerint jövőre már szimulátoron is megszerezhetjük a jogosítványt. Kérdés, hogy hány vezetői óra váltható ki ezzel.

Egy autószimulátor nagyjából 8-10 millió forintba kerül, így az is erősen kérdéses egyelőre, hogy autósiskola tudna beruházni rá. Továbbá az is kérdéses, hogy ez mennyiben befolyásolja a jogosítvány megszerzésének költségeit.

Ugyanakkor tény és való, hogy a szimulátorokkal olyan veszélyes helyzeteket is gyakorolni lehet, amit a közlekedésben nem.

Pluszköltséggel járhat az is, hogy az oktatóknak legkésőbb százhúsz perccel az óra előtt azt is rögzíteniük kell, hogy melyik tanuló mikor és hol hajt ki a forgalomba, illetve mikor fejezi be a vezetést. Egyedül annyi a bizonyos, hogy az óraelszámolás percalapú lesz.

RTL Híradójának nyilatkozó oktató szerint, ha az új rendszer bonyolítani fogja az adminisztrációt, akkor lesznek, akik elhagyják a pályát, holott már így is kevés az oktató.

A Technológiai és Ipari Minisztérium szerint nem kötelező az autósiskoláknak élniük a szimulátorral, a beruházás költsége pedig egy oktatóautó áráéval egyezik meg. A fenntartási költségei viszont jóval alacsonyabbak. A részletek kidolgozása még várat magára, leghamarabb egy év múlva indulhatnak a szimulátoros képzések.

(via Index)

Előző sztori

Farkas Sándor: a kormány kiemelt figyelmet fordít a vidékre és a gazdatársadalomra

Következő sztori

Ma tetőzik a hőség, esőre továbbra sincs kilátás