Közélet

Hamarosan szimulátorral is tanulhatjuk a vezetést

Hamarosan szimulátorral is tanulhatjuk a vezetést

2022. augusztus 6., szombat
Hamarosan szimulátorral is tanulhatjuk a vezetést

Egy augusztus 1-jén megjelent rendelet szerint jövőre már szimulátoron is megszerezhetjük a jogosítványt. Kérdés, hogy hány vezetői óra váltható ki ezzel.

Egy autószimulátor nagyjából 8-10 millió forintba kerül, így az is erősen kérdéses egyelőre, hogy autósiskola tudna beruházni rá. Továbbá az is kérdéses, hogy ez mennyiben befolyásolja a jogosítvány megszerzésének költségeit.

Ugyanakkor tény és való, hogy a szimulátorokkal olyan veszélyes helyzeteket is gyakorolni lehet, amit a közlekedésben nem.

Pluszköltséggel járhat az is, hogy az oktatóknak legkésőbb százhúsz perccel az óra előtt azt is rögzíteniük kell, hogy melyik tanuló mikor és hol hajt ki a forgalomba, illetve mikor fejezi be a vezetést. Egyedül annyi a bizonyos, hogy az óraelszámolás percalapú lesz.

RTL Híradójának nyilatkozó oktató szerint, ha az új rendszer bonyolítani fogja az adminisztrációt, akkor lesznek, akik elhagyják a pályát, holott már így is kevés az oktató.

A Technológiai és Ipari Minisztérium szerint nem kötelező az autósiskoláknak élniük a szimulátorral, a beruházás költsége pedig egy oktatóautó áráéval egyezik meg. A fenntartási költségei viszont jóval alacsonyabbak. A részletek kidolgozása még várat magára, leghamarabb egy év múlva indulhatnak a szimulátoros képzések.

(via Index)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.