Ezekre kell figyelniük a katásoknak

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A kata megszűnéséig ugyan nincs sok hátra, azonban még akad tennivaló azok számára, akik (még) benne vannak.

2013 után gyökeresen átalakul a kata, emiatt 400 ezer vállalkozónak kell megtalálnia a számára legkedvezőbb adózási formát. Ahogy korábban megírtuk, a Wolt kompenzációkkal igyekszik könnyíteni az ételfutárok adóterhein, a kormány pedig annyit módosított a az új katán, hogy kedvezményes ekhót és könnyített könyvelést ígért a számukra.

Ezeken felül pedig a következőket kell a kisadózóknak észben tartani:

  • Augusztus 31-vel minden eddigi régi katás automatikusan megszűnik katás lenni, még azok is, akik jelenleg szüneteltetik a vállalkozásukat.
  • Minden régi katásnak – a szünetelőknek is – harminc napon belül le kell adnia a záró katabevallást, ha volt bevétele 2022-ben.
  • Annak, aki az új katát már nem választhatja, augusztus 31-ig nyilatkoznia kell arról, hogy milyen adózással folytatja a tevékenységét.
  • Az augusztusi katát szeptember 12-ig be kell fizetni.
  • Aki augusztus 31-ig katás volt, és 2022. január 1. és 2022. augusztus 31. között a bevétele meghaladta a tizenkétmillió forintot, annak negyvenszázalékos adót kell fizetnie szeptember 30-ig.

Szilágyi Anita, a K&H szakértője senkinek nem javasolja a kapkodást, szerinte most a tájékozódásra és a számolásra kell koncentrálni. Aki az új kata szabályainak megfelel, annak szeptember 25-ig ezt jeleznie kell, mivel nem lesz automatikusan újra katás.

(via Index)

Előző sztori

Két év szünet után kibővült helyszínnel érkezik a készpénzmentes szegedi Bortér

Következő sztori

Egy korszak véget ér: Jakab Péter kilép a Jobbikból