A távhő olcsó marad, de nem a szolgáltatónak

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A jelenlegi szabályozás szerint a távhőszolgáltatással rendelkezők fogyasztástól függetlenül a rezsicsökkentett árat kapják továbbra is. Ez főleg azokra igaz Szegeden, akik panellakásban vannak, azokat ugyanis nagyrészt a Szegedi Távhőszolgáltató Krt. látja el. Nekik azonban a piaci ár kiesése hatalmas veszteséggel jár.

Bár a legtöbb háztartásban hétfő óta lakossági piaci áron számolják az átlag feletti fogyasztást, a távfűtéssel rendelkezők ez alól kivételt képeznek. Ez az jelenti, hogy az ő esetükben nem korlátozzák a hatósági áras gázfelhasználást, az átalánydíjnak köszönhetően akár egész nap lehet használni a gáztűzhelyeket és a melegvizet.

Azonban erősen kérdéses, hogy ez mégis meddig tartható fenn ebben a formában. Kóbor Balázs, a Szegedi Távhőszolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója a Délmagyarnak azt mondta: az idei fűtési szezon finanszírozása sem látszik még. Hogy a távhőszolgáltatók mennyiért vehetnek gázt, az augusztusban dől el. A jelenlegi piaci árakat tekintve tavalyihoz képest nyolcszor drágább lesz a gáz.

Az igazgató azt sem tudja megmondani, hogy kormányzati támogatásból ez megvalósítható-e. Erre októberig kell várni.

A geotermikus rendszer jelentőségét is sokan értik félre Kóbor szerint: Ugyanis ezzel bár a gázfelhasználás negyede váltható ki nagyjából, de ennyivel kevesebb gázt is vásárol a társaság, ami azt jelenti, hogy a támogatás is ennyivel kevesebb.

A Szetávnak egyébként nemcsak a megnövekedett gázárakkal kell számolnia, hiszen ha az itt keletkezett veszteséget a kormány meg is téríti, a villamosenergia költségeinek kompenzálásáról nincs szó. Márpedig a hő előállításához arra is szükség van. 

A Szegedi Távhőszolgáltató Kft. 2022. május 31-i adatai szerint 27.894 db felhasználójuk van, ebből 27.244-en lakossági felhasználók. Az elmúlt télen a távfűtés és a melegvíz havidíja összesen átlagosan 13 ezer forint környékén alakult a távfűtéses szegedi lakásokban.

(via Délmagyar)

Előző sztori

Szegeden is élvezhetjük az Orgonák Éjszakáját

Következő sztori

Kánikula: vizet osztanak a Nagyállomáson és a Mars téri buszpályaudvaron is