Gazdaság

A távhő olcsó marad, de nem a szolgáltatónak

A távhő olcsó marad, de nem a szolgáltatónak

2022. augusztus 4., csütörtök
A távhő olcsó marad, de nem a szolgáltatónak

A jelenlegi szabályozás szerint a távhőszolgáltatással rendelkezők fogyasztástól függetlenül a rezsicsökkentett árat kapják továbbra is. Ez főleg azokra igaz Szegeden, akik panellakásban vannak, azokat ugyanis nagyrészt a Szegedi Távhőszolgáltató Krt. látja el.Nekik azonban a piaci ár kiesése hatalmas veszteséggel jár.

Bár a legtöbb háztartásban hétfő óta lakossági piaci áron számolják az átlag feletti fogyasztást, a távfűtéssel rendelkezők ez alól kivételt képeznek. Ez az jelenti, hogy az ő esetükben nem korlátozzák a hatósági áras gázfelhasználást, az átalánydíjnak köszönhetően akár egész nap lehet használni a gáztűzhelyeket és a melegvizet.

Azonban erősen kérdéses, hogy ez mégis meddig tartható fenn ebben a formában. Kóbor Balázs, a Szegedi Távhőszolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója a Délmagyarnak azt mondta: az idei fűtési szezon finanszírozása sem látszik még. Hogy a távhőszolgáltatók mennyiért vehetnek gázt, az augusztusban dől el. A jelenlegi piaci árakat tekintve tavalyihoz képest nyolcszor drágább lesz a gáz.

Az igazgató azt sem tudja megmondani, hogy kormányzati támogatásból ez megvalósítható-e. Erre októberig kell várni.

A geotermikus rendszer jelentőségét is sokan értik félre Kóbor szerint: Ugyanis ezzel bár a gázfelhasználás negyede váltható ki nagyjából, de ennyivel kevesebb gázt is vásárol a társaság, ami azt jelenti, hogy a támogatás is ennyivel kevesebb.

A Szetávnak egyébként nemcsak a megnövekedett gázárakkal kell számolnia, hiszen ha az itt keletkezett veszteséget a kormány meg is téríti, a villamosenergia költségeinek kompenzálásáról nincs szó. Márpedig a hő előállításához arra is szükség van. 

A Szegedi Távhőszolgáltató Kft. 2022. május 31-i adatai szerint 27.894 db felhasználójuk van, ebből 27.244-en lakossági felhasználók. Az elmúlt télen a távfűtés és a melegvíz havidíja összesen átlagosan 13 ezer forint környékén alakult a távfűtéses szegedi lakásokban.

(via Délmagyar)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.