A Szegedi Nemzeti Színházat sem kímélik az új rezsiárak

Több fővárosi magánszínház jelezte a napokban, hogy a megsokszorozódott rezsiárak miatt alaposan át kell alakítaniuk a költségvetést, ami miatt radikális változásokat kell eszközölniük. Ennek apropóján megkérdeztük a Szegedi Nemzeti Színházat, hogy számolnak a következő évaddal, és kiderült: ők is hasonló intézkedésekre knéyszerülnek.

Augusztus 1-től lépett életbe az energia-veszélyhelyzet Magyarországon, ez pedig azóta kivétel és kímélet nélkül érint mindenkit: a lakosság kétségbeesetten fordul az energiaszolgáltatóhoz, és rengetegen már most elkezdtek felkészülni az idei télre. A lakosság ugyan sokat tud segíteni magán azzal, hogy az átlag körül fogyaszt, az intézmények értelemszerűen nincsenek ebben a helyzetben, hiszen jóval nagyobb a fogyasztásuk. Nem képeznek kivételt ez alól a kulturális intézmények sem.

Barnák László, a Szegedi Nemzeti Színház igazgatója lapunk megkeresésére elmondta: a többletkiadások várhatóan több 10 millió forint plusz költséget jelentenek majd, a színház költségvetése pedig kötött, emiatt az emelkedő rezsiköltségek nagyban befolyásolják annak működését.

Mindez első lépésben a jegyárakon fog érződni: – ahogyan a nyár eleji bérletértékesítés alkalmával is jeleztük, a hamarosan induló őszi bérlet- és jegyértékesítés alkalmával emelkedni fognak az árak – mondta a színházigazgató. A pontos árakat azonban még nem hirdették meg.

Színházi oldalról a leghúsbavágóbb változás talán, hogy Barnák László elmondása szerint a meghirdetett művészeti programban is várható műsorváltozás, akkora mértékű takarékoskodást kell meglépnie az intézménynek.

Arra a kérdésünkre, hogy a városvezetés hogyan segíti ki az intézményt, Barnák azt felelte:

,,Az önkormányzat már több körben is kért információt az energiafogyasztási mutatóinkról, illetve új szerződéseket köt a szolgáltatókkal, hogy ezzel biztosítsa a kiszámíthatóságot. Bízunk abban, hogy a megemelkedett kiadásaink fedezésére lesz fenntartói kompenzáció.”

Hozzátette, maga a színház is tette lépéseket az energiatakarékosság felé házon belül azzal, hogy az épület nézőforgalmi és üzemi területein folyamatosan cserélik le a hagyományos izzókat ledes izzókra.

Előző sztori

Rekordnyereséggel zárt a Mol az ársapka ellenére

Következő sztori

Zsidózás miatt tesz feljelentést az MTK a szegedi szurkolók ellen