Káoszba borult az MVM, Szegeden is hosszú sorok állnak

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az új rezsiszabályok miatt pánikszerűen rohamoztak meg a Magyar Villamos Művek ügyfélszolgálatait. Szinte minden oldalról leterhelődött a rendszer: online, telefonon és személyesen is akadozik a rendszer. Az MVM igyekszik alkalmazkodni a helyzethez, de az embereket ez nem nyugtatja meg.

Pár napja jelentette be az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt., hogy a hétfő óta életbe lépett új rezsiszabályokra tekintettel rendkívüli mérőállás-rögzítésre van szükség. Bár a szolgáltató igyekezett nyomatékosan jelezni, hogy senkinek nem kötelező élnie ezzel a lehetőséggel, mi több, azt is jelezni próbálták a leterheltség mérséklése végett, hogy csak azoknak érdemes a lehetőséggel élni, akik az átlagnál többet fogyasztanak, mégis bedőlt a rendszer.

Olyannyira, hogy kénytelenek voltak az eredetileg pénteken lezáruló rendkívüli diktálási időszakot 10 nappal augusztus 15-ig meghosszabbítani.

A túlterheltség ténye már bőven fennállt, amikor az energiaszolgáltató azt is megerősítette, hogy senkit sem fog hátrány érni, amennyiben nem most, hanem a rendes, kötelező éves központi leolvasáskor diktálják be az óraállást, mivel az augusztus előtti és utáni, és az átlagon belüli és az afölötti fogyasztást is külön számolják.

Ehhez képest délután fél 4 és fél 5 között megállás nélkül ilyen sorok álltak a Szent István téri MVM Ügyfélszolgálati Iroda előtt:

A legtöbb sorban álló óraállást jött diktálni – ezt az a tény is megerősítette, hogy a sor elején egy külön ügyintéző kizárólag az óradiktálásokkal foglalkozott. Sokan akadtak olyanok is, akik a lakossági felhasználású számlájukat alakíttatták át cégesség, és fordítva.

Sokan azonban nem tudták az ügyeiket elintézni, mivel a sorbanállókon túl még többen akadtak azok, akik névre szólóan időpontot foglaltak. Ők pedig a kialakult helyzet ellenére továbbra is prioritást élveztek.

Voltak, akik be sem álltak a sorba, hanem helyből az elől lévő ügyintézőtől kértek időpontot.

A sorban több idős pár is kétségbeesetten szorongatta kezében a számláit, memorizálva, milyen adatokat kell bediktálni az ügyintézéshez. Ez, és a sok kétségbeesett arc is jelzi: hiába az MVM korrekt ügyintézése, az embereket mindez most a legkevésbé sem nyugtatja meg.

Lapunk arról érdeklődött egy fiatalabb, kétgyerekes párnál, mire számítanak a rezsiárak átlagfogyasztás feletti emelkedésével. Azt válaszolták, nem igazán mertek még belegondolni, az újépítésű házukban ugyanis lényegében nincs gáz bekötve: padló- és infrafűtést, valamint indukciós sütőlapot használnak, magyarán minden elektromos.

A leghidegebb téli hónapokban átlagosan 1000 kWh a havi fogyasztásuk, ami eddig arányaiban kevesebbe került a gáznál, idén azonban ez vélhetően nem így lesz.

Előző sztori

Szegeden is emelkedik a koronavírus koncentrációja a szennyvízben

Következő sztori

Ikszelt a Fradi Azerbajdzsánban