Vörös kódot rendel el a Belügyminisztérium

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Csütörtök reggeltől hétfő estig ismét életbe lép a “vörös kód” – közölte a Belügyminisztérium az MTI-vel. Szegeden akár 41 Celsius-fok is lehet!

Szerdai közleményükben azt írták, hogy – figyelemmel az Országos Meteorológiai Szolgálat időjárási előrejelzésére és az országos tisztifőorvos hőségriasztására – csütörtökön 8 órától hétfőn 20 óráig kiadták a vörös kód figyelmeztetést a regionális diszpécserszolgálatokon keresztül.

Emlékeztettek arra, hogy a vörös kódnak két fontos célja van: egyrészt felhívja a társadalom figyelmét a rendkívüli időjárási helyzetre, másrészt a speciális eljárásrend idején a szociális szektor minden intézményének – ellátási formájától, ellátási területétől és férőhelyszámától függetlenül – kötelező fogadnia az intézménybe érkező hajléktalant.

A Belügyminisztérium kéri, hogy aki az extrém időjárási körülmények miatt segítségre szoruló hajléktalan emberrel találkozik, hívja a regionális diszpécserszolgálatot, ahol a jelzés alapján azonnal tudnak intézkedni – olvasható a közleményben.

Az előrejelzés szerint a következő napokban többfelé 35 Celsius-fok feletti, helyenként akár 40 Celsius-fok közeli csúcsértékeket is mérhetnek és sok helyen még hajnalban is 20 fok felett alakul a hőmérséklet. Szegeden akár 40 fok felé is melegedhet a levegő.

Az országos tisztifőorvos most szerdától szombat éjfélig rendelt el harmadfokú hőségriasztást.

(via MTI)

Előző sztori

Akadnak még kérdések, de augusztus első napjától fizetős lehet a tram-train

Helyszíni tudósítás képekkel
Következő sztori

Tűzforró mérkőzés után hátrányban a Fradi a Bajnokok Ligájában