Több száz milliárd forint kárt okozott az aszály az Alföldön

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

300 ezer hektárnyi kukorica és 200 ezer hektárnyi napraforgó ment tönkre a súlyos aszály miatt. Ezeken a területeken semmi sem takarítható be. Régóta nem látott aszály sújtja az országot, ami ráadásul azért is szívfájdító, mert a háborús helyzet miatt jól járhattak volna a gazdák.

Az említett két növénynél összesen 400 milliárd forint esett ki – és ez még nem minden termőföld, ami vélhetően tönkrement, vagy ezután vész kárba. Mondhatjuk azt is, hogy nagyon durva erődemonstrációt tart a klímaváltozás. Míg a Dunántúlon sok helyen jó vagy legalább közepes a termés, az Alföldön szinte semmi sem marad meg, akkora a szárazság.

Bizonyos termények esetében ráadásul a gazdák nagyobb területben gondolkodtak, mint korábban: az árpa vetésterülete például 30 százalékkal nőtt, de 10 százalékkal kevesebb az össztermés, mint tavaly. A búzából is drasztikusabb kevesebb lehet a termés, bár itt még csak részben fejeződött be az aratás.

Van azonban oylan termés, aminek a számai értékelhetetlenek.

Az idei kalászos termés például tragikusan gyenge: ebből eddig átlagosan 2,5 millió tonnát exportált Magyarország, ez a szám idén nem lesz több 1 millió tonnánál.

Eddig mintegy 300 ezer hektár kukoricát tartanak számon, ahol a kukorica annyira kiszáradt, hogy abból semmiféle értékelhető termést nem remélhetnek a gazdálkodók. Ez a szám azt mutatja, hogy közel 2 és fél millió tonna kukorica veszett kárba.

A napraforgó esetében 200 ezer hektárnyi föld vált használhatatlanná.

Tovább rontja a helyzetet, hogy a betakarítást megérő termény sem hozza az elvárt minőséget, a kalászosok, így az árpa és a búza esetében ez már világosan látszik.

(Portfolio)

Előző sztori

Ázsiába igazolt Ádám Martin

Következő sztori

Orbán Viktor: megvédjük Magyarországot