Tisztázta Orbán Viktor, mire gondolt akkor, amikor kevert fajokról beszélt Tusnádon

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A miniszterelnök saját bevallása szerint nem rasszizmusról, hanem kulturális különbségekről beszélt.

Orbán az osztrák kancellárral találkozott Bécsben, ahol egyebek mellett a Tusnádfürdőn elhangzott, nagy vihart kavart beszédének gondolatait is igyekezett helyre tenni.

Karl Nehammer oszták kancellár Orbán beszédére burkoltan úgy utalt a találkozón: „A nemzetszocializmusban mi is bűnösök vagyunk”, ezért a rasszizmussal kapcsolatos megnyilatkozásokat kiemelt érzékenységgel kell kezelni.

A kancellár hozzátette, hogy fontos geostratégiai partnere Ausztriának Magyarország, főként arra tekintettel, hogy elsőként hazánkat érte el az ukrán menekülthullám. Orbán azt si megjegyezte, hogy az energia kérdésében megoszlik a két ország véleménye ugyan, de Magyarország a földrajzi adottságai miatt nem nélkülözheti az atomenergiát.

Az antiszemitizmus elleni küzdelemben Orbán szerint a magyar kormány különösen élen jár, zéró tolerancia van érvényben, a közbeszédben sem lehetségesek ilyen nyilatkozatok. Az antiszemitizmus és a rasszizmus kérdésében ,,teljes egészében együtt van” Orbán és az osztrák kancellár.

A politikában „biológiai alapú megközelítés nem lehetséges, ami lehetséges, az a kulturális alapú megközelítés” – mondta Orbán, elismerve, hogy a migrációt ellenzi.

Orbán ezután a tusványosi beszédét a következőképpen tisztázta:

„Előfordul, hogy néha félreérthetően fogalmazok. Itt egy civilizációs problémáról van szó, büszkék vagyunk arra, amit Magyarország a rasszizmus elleni harc terén elért. Nem rasszizmusról van szó, hanem kulturális különbségekről.”

A magyar miniszterelnök arra volt kíváncsi látogatása során, számíthat-e az osztrák barátokra. A válasz szerinte pozitív.

(via Telex)

Előző sztori

Megint módosítja a menetrendet az SZKT

Következő sztori

Szegedi KDNP: a gyűlölködés szelleme akár emberéletet is követelhetett volna