Tényleg gyújtogatás miatt éghetett a nádas a Bajai útnál

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Mint ahogy arról mi is beszámoltunk, több tűzeset is történt egyszerre tegnap és az elmúlt napokban Szeged környékén. A legnagyobb, nyolcvan hektáros területen a Bajai útnál égett az avar, a tűz okozta károk utóhatásai pedig még most is érződnek.

Mint azt a Katasztrófavédelem közleményében írja, délután kettő órakor érkezett a bejelentés, hogy füstöt látnak felszállni Szegeden, a Bajai út mellett. A főügyelet azonnal riasztotta a város hivatásos egységeit a helyszínre. A tűzoltók kéziszerszámokkal és vízsugarakkal azonnal megkezdték az oltást, de a forróság és az extrém száraz füves, nádas terület nagymértékben nehezítette a küzdelmet.

A levegőben szálló izzó növényi részek folyamatosan újabb területeket gyújtottak meg.

Egyre több tűzoltó érkezett a helyszínre, a főügyelet riasztotta Makó, Kiskunhalas, Orosháza, Szentes, Kiskunfélegyháza, Hódmezővásárhely, Kistelek és Ruzsa hivatásos egységeit is, de a területre érkeztek az önkéntes tűzoltók is Mórahalomról, Balástyáról és Szegedről is.

Tizennyolc járművel hatvanegy tűzoltó dolgozott a lángok eloltásán, többüknek légzőkészülékben, csak gyalogosan megközelíthető helyeken kellett harcolniuk a lángokkal. Közben figyelemmel kísérték azt is, hogy a nagy füst ne veszélyeztesse a közeli főút forgalmát.

Az újabb és újabb helyen fellobbanó tűzfészkeket megfeszített munka után végül este nyolc óra után körülhatárolták az egységek, majd este tíz órára sikerült a lángokat eloltani. A munkálatokat a katasztrófavédelmi műveleti szoltálat irányította. Az éjszaka folyamán több tűzoltó is a helyszínen maradt, figyelték az esetleges újragyulladásokat. Az utómunkálatok szerdára is áthúzódnak, a tűzoltók a szolgálatváltást követően folytatják a szükséges beavatkozásokat. Személyi sérülés nem történt.

A bajai úti tűzzel párhuzamosan több szabadtéri tűzesethez is riasztották a tűzoltókat Szegeden és környékén. Égett az aljnövényzet Szegeden, a Lövölde utca végén, Algyőnél két helyen is, de oltaniuk kellett a tűzoltóknak Röszkénél és Klárafalvánál is. 

Lapunknak a Katasztrófavédelem tegnap úgy nyilatkozott: nem zárható ki az emberi mulasztás lehetősége.

A mai közleményben azonban már úgy fogalmaznak, hogy feltételezhetően a tűzesetek egy része valóban emiatt következett be.

A Katasztrófavédelem felhívja mindenki figyelmét, hogy az egész országban tűzgyújtási tilalom van érvényben. A száraz aljnövényzetben sokkal gyorsabban terjednek a lángok, ami tovább nehezíti a szabadtéri tűzesetek oltását. A szabályok megszegése akár hárommillió forintos pénzbírsággal is sújtható.

Azt is kérik a tűzoltók, hogy hogy az emberéletek, az értékek és a környezet megóvása érdekében mindenki a szabályoknak megfelelően, kellő körültekintéssel járjon el:

  • a tüzek 99 százaléka emberi gondatlanságra, vagy szándékosságra vezethető vissza. Vegyük komolyan a tilalmat és ne gyújtsunk tüzet az érintett megyékben.
  • a saját kertjében mindenki bográcsozhat és grillezhet, de a tüzet nem szabad magára hagyni.
  • a kirándulók, autósok ne dobják el a cigarettacsikket, mert az út menti száraz növény könnyen meggyulladhat.
  • a kerti zöldhulladékot csak ott szabad elégetni, ahol és amikor ezt az önkormányzat rendeletben engedélyezi. Ahol nincs ilyen önkormányzati rendelet, ott ez tilos.
  • tarlót égetni sehol sem szabad.
Előző sztori

Az EU komoly vesztese a háborúnak

Következő sztori

A magyarok számára nincs más alternatíva, mint a béke