Szörfösök lephetik el a Tiszát Szegednél

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Feloldották a szörfösökre vonatkozó tilalmat a Tiszán, így tovább színesedhet a szegedi vízi sportélet.

Kipper György, a szegedi Tiszavirág Sport Egyesület elnöke felidézte, több mint 30 évvel ezelőtt jelentek meg a hazai vizeken, a vitorlás vízi sporteszközök (szörfök) és egyre növekvő számban vitorláztak a kisebb, nagyobb tavakon folyókon. Ezzel párhuzamosan megjelentek a használatukra vonatkozó rendeletek is. Emlékeztetett, kezdetben a szörfök „fürdőeszköz” besorolást kaptak, mivel a kezdők többet voltak a vízben, mint a szörfdeszkán. Hamar kiderült, hogy a besorolás nem célszerű, mivel a fürdőeszközt a kijelölt fürdőhelyen szabad használni, és a gyakorlott szörfösöknek a pancsoló gyerekek között kellett szlalomozni – tette hozzá.

Kipper kiemelte, az évek során a különböző érdekek mentén sokszor módosultak a tavakon történő használatukra vonatkozó előírások, de a Tiszán történő használatát – a kezdetben csak folyószakaszokra vonatkozó korlátozások után – a főágban a mellékágak és a víztározók kivételével megtiltották.

A betiltás okokat nem sikerült kideríteni, de a Tiszavirág SE kezdeményezte a rendelet módosítását és a szegedi közgyűlés, a Magyar Szörf Szövetség, a Magyar Vitorlás Szövetség, az ATIVÍZIG, a Szolnoki Vízirendészeti Rendőrkapitányság és civil szervezetek szakmai támogatásával sikerült elérni a tilalom feloldását.

hangsúlyozta a Tiszavirág SE elnöke.

A rendelet a Magyar közlönyben is megjelent.

Kipper György megjegyezte, azok számára, akik idáig palicsi tóra, a szentesi termál tóra, a Balatonra, vagy más kisebb tavakra jártak szörfözni lehetőségük nyílik közelebb is vízre szállni. Úgy látja, a tilalom feloldása új lendületet adhat a folyóvízi vitorlázásnak, mivel ha az egyszerűbb, olcsóbb szörfön valaki ráérez a szél energiájára egy csapással közelebb kerül a vitorlázáshoz is.

Kipper végül megemlítette, a Tiszavirág SE-be várják mindazok jelentkezését, akik már kötődnek a szörfözéshez, vagy szeretnék megismerni, megtanulni és bekapcsolódnának a klubéletbe.

Első örömünkben ne feledjük, hogy a vízi sportok alapból veszélyesek, és a folyón másként, mint az esetleg már tavon megismertük. A folyóvízi szörfözés, vitorlázás sajátosságainak megismerésére oktatást szervezünk. Szegedi viszonylatban nagy hagyományai vannak az evezős, kajak, kenu sportoknak, melyek művelése ideális körülmények között szélcsendben, sima víztükrön élmény. Ha fúj a szél, a hullámok hátán szörfözni, vitorlázni kell!

zárta gondolatait.

Kiemelt képünk illusztráció! Forrása: MTI

Előző sztori

Új üzemcsarnokot épít a csomagolástechnikával foglalkozó Kollár Pakk Kft. Szegeden

Következő sztori

Tovább bonyolítja a menetrendet az SZKT