Radikálisan csökkenti a hallgatói terheket a Szegedi Tudományegyetem

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az SZTE Szenátusa eltörölte a hallgatókra vonatkozó, jelentős terhet jelentő térítési díjakat, mint például a tárgyújrafelvétel, vagy az utóvizsga díja. Így az SZTE hallgatóinak - más hazai felsőoktatási intézményekkel ellentétben - nem kell ilyen jellegű plusz kiadással számolniuk tanulmányaik során.

A Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány, a Szegedi Tudományegyetem, valamint az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat megállapodása alapján az SZTE Szenátusa 2022. június 27-ei döntése nyomán módosultak a hallgatói életet közvetlenül befolyásoló szabályzatok. Az intézkedés egy országosan egyedülálló, hallgatói sikerességet támogató program része.

A megállapodás négy fő eleme segíti a modellváltás céljaként megfogalmazott, a gazdaság igényeire nyitottabb, a vállalatokkal szorosabban és hatékonyabban együttműködő, minőség- és teljesítményelvű, a hallgatói igényeket figyelembe vevő egyetemi szabályrendszer kialakítását. Ezen elvek mentén

az SZTE Szenátusa eltörölte a jelentős hallgatói terhet jelentő térítési díjakat. 

Megszűnnek a késedelmes ügyintézési díjak és a tanulmányi kötelezettség teljesítésével kapcsolatos díjak, mint például a tárgyújrafelvétel vagy az utóvizsga díja. Azaz a Szegedi Tudományegyetemen a jövőben, más hazai felsőoktatási intézményekkel ellentétben, a hallgatóknak nem kell ilyen jellegű plusz kiadással számolniuk tanulmányaik során.

A modellváltás rengeteg pozitív változást hoz a hallgatók életében is

– A Szegedi Tudományegyetemen kiemelt cél a hallgatóink tanulmányi előrehaladásának támogatása. A Hallgatói Önkormányzattal együttműködve, folyamatosan újítjuk meg és tesszük hallgatóbaráttá a tanulmányi és az oktatásszervezési folyamatainkat.

A mostani szabályzat változtatások a korábbi tapasztalatok alapján készültek, azzal a céllal, hogy minden hallgató az élethelyzetének lehető legjobban megfelelő képzési támogatásban részesüljön, ezért töröltük el az előrehaladást leginkább hátráltató díjakat.

A szabályzat módosítások támogatják a nemzetköziesítési folyamatokat, a hallgatói mobilitás rugalmasságát, valamint a gyakorlatorientált fókuszú oktatás erősítését – fogalmazott Prof. Dr. Gellén Klára, a Szegedi Tudományegyetem oktatási rektorhelyettese.

Az új Tanulmányi és Vizsgaszabályzat a hallgatói sikerességet támogatja azáltal is, hogy megszűnt a tárgyak újrafelvételére vonatkozó korlátozás, frissültek a kreditelismerés, valamint a kedvezményes tanulmányi és vizsgarend igénylésének a szabályai, továbbá külön melléklet foglalkozik a távolléti oktatási rend, a blended és a hibrid oktatás sajátosságaival.

TÖBB PÉNZ JUT LAKHATÁSI TÁMOGATÁSRA

További segítségnyújtás a hallgatók számára, hogy a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány mindemellett a 2022. év folyamán 200 millió forint kiegészítő forrást biztosított a hallgatói lakhatási és sikerességi ösztöndíjak bővítéséhez. Módosult az SZTE Kollégiumi Szabályzata is: a kialakítandó tagkollégiumi rendszer tisztább és átláthatóbb működési viszonyokat teremt, és hatékonyabb működtetést biztosít.

Előző sztori

Év végétől prémium vasúti kocsik közlekednek Szeged és Budapest között

Következő sztori

Fidesz: Ha Gyurcsányékon múlna, drágább lenne a benzin, a gáz és az áram is