Egyetem

Radikálisan csökkenti a hallgatói terheket a Szegedi Tudományegyetem

Radikálisan csökkenti a hallgatói terheket a Szegedi Tudományegyetem

2022. július 5., kedd
Radikálisan csökkenti a hallgatói terheket a Szegedi Tudományegyetem

A Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány, a Szegedi Tudományegyetem, valamint az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat megállapodása alapján az SZTE Szenátusa 2022. június 27-ei döntése nyomán módosultak a hallgatói életet közvetlenül befolyásoló szabályzatok. Az intézkedés egy országosan egyedülálló, hallgatói sikerességet támogató program része.

A megállapodás négy fő eleme segíti a modellváltás céljaként megfogalmazott, a gazdaság igényeire nyitottabb, a vállalatokkal szorosabban és hatékonyabban együttműködő, minőség- és teljesítményelvű, a hallgatói igényeket figyelembe vevő egyetemi szabályrendszer kialakítását. Ezen elvek mentén

az SZTE Szenátusa eltörölte a jelentős hallgatói terhet jelentő térítési díjakat. 

Megszűnnek a késedelmes ügyintézési díjak és a tanulmányi kötelezettség teljesítésével kapcsolatos díjak, mint például a tárgyújrafelvétel vagy az utóvizsga díja. Azaz a Szegedi Tudományegyetemen a jövőben, más hazai felsőoktatási intézményekkel ellentétben, a hallgatóknak nem kell ilyen jellegű plusz kiadással számolniuk tanulmányaik során.

A modellváltás rengeteg pozitív változást hoz a hallgatók életében is

- A Szegedi Tudományegyetemen kiemelt cél a hallgatóink tanulmányi előrehaladásának támogatása. A Hallgatói Önkormányzattal együttműködve, folyamatosan újítjuk meg és tesszük hallgatóbaráttá a tanulmányi és az oktatásszervezési folyamatainkat.

A mostani szabályzat változtatások a korábbi tapasztalatok alapján készültek, azzal a céllal, hogy minden hallgató az élethelyzetének lehető legjobban megfelelő képzési támogatásban részesüljön, ezért töröltük el az előrehaladást leginkább hátráltató díjakat.

A szabályzat módosítások támogatják a nemzetköziesítési folyamatokat, a hallgatói mobilitás rugalmasságát, valamint a gyakorlatorientált fókuszú oktatás erősítését - fogalmazott Prof. Dr. Gellén Klára, a Szegedi Tudományegyetem oktatási rektorhelyettese.

Az új Tanulmányi és Vizsgaszabályzat a hallgatói sikerességet támogatja azáltal is, hogy megszűnt a tárgyak újrafelvételére vonatkozó korlátozás, frissültek a kreditelismerés, valamint a kedvezményes tanulmányi és vizsgarend igénylésének a szabályai, továbbá külön melléklet foglalkozik a távolléti oktatási rend, a blended és a hibrid oktatás sajátosságaival.

TÖBB PÉNZ JUT LAKHATÁSI TÁMOGATÁSRA

További segítségnyújtás a hallgatók számára, hogy a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány mindemellett a 2022. év folyamán 200 millió forint kiegészítő forrást biztosított a hallgatói lakhatási és sikerességi ösztöndíjak bővítéséhez. Módosult az SZTE Kollégiumi Szabályzata is: a kialakítandó tagkollégiumi rendszer tisztább és átláthatóbb működési viszonyokat teremt, és hatékonyabb működtetést biztosít.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.