Gazdaság

Nehéz időszak jön Magyarország számára

Nehéz időszak jön Magyarország számára

2022. július 1., péntek
Nehéz időszak jön Magyarország számára

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Mathias Corvinus Collegium (MCC) központjában tartott előadásában arról beszélt: nem sok jót vár a magyar kormány a következő évektől.

z elkövetkezendő időszakban olyan dolgok várhatók a makrogazdaságban, ami a legfelkészültebb közgazdászok tudatását is próbára fogja tenni - hívta fel rá a miniszter egyből a figyelmet. Véleménye szerint komplett gazdasági és politikai megoldások kellenek a kihívásokra. Szerinte minden válság más természetű, egymáshoz nem hasonlíthatók, hiába van tapasztalata a válságkezelésben.

Nagy Márton szerint leginkább azon kell most majd agyalni, hogy jöhetünk ki ebből a mostani válságból, mivel nagyon más és nagyon nehéz természetű lesz.

,,Jobban kell ma félni a recessziótól, mint az inflációtól." - mondta. Hozzátette, biztos benne, hogy jövőre recesszió vár ránk, ami akár másfél évig is eltarthat.

Kiemelte: szerintem meg fog maradni az az inflációtrend, ami most kirajzolódik. A jelenlegi inflációs környezetet ugyanis nem csak a világjárvány utáni gazdasági hatások okozzák, hanem a nyersolaj- és műtrágyaárak is, amire ugyan a jegybankok reagálnak, de végül a dollár erősödik. Ilyenkor azonban más devizák gyengülnek. Vagyis lényegében Amerika nyomja rá a válságot a többi országra, megélhetési szinten, ami egymást gerjesztő folyamatokat eredményezhet, emiatt folyamatosan csökken a fiskális mozgástér, ez pedig nagyon komoly válsághoz vezet.

„A magasabb infláció miatt önmagától is kialakulhat egy recesszió, de van egy olyan opció is, hogy mesterséges recesszió fog kialakulni. Ez egy tudatos gazdasági lépés lenne, hogy mindenképpen stabilizálódjon az infláció. De politikailag ez egy rémálom.” - hangsúlyozta Nagy Márton.

Amerika agresszívan emeli a kamatot, ami lehűti a piacokat a miniszter szerint, de az Unió ezen felül élelmiszer- és energiafüggőségtől is szenved. A szankciós politika pedig tovább mélyíti a recessziót. Nagy Márton szerint a jegybankoknak sokkal erősebb most a piac.

Úgy véli, a leszorított infláció és a szankciós politika mesterséges recessziót generál.

Ha a gazdaság lassul, akkor a munkaerőpiac is vissza fog esni, ebből pedig politikai problémák is kialakulnak - tette hozzá.

A gazdaságfejlesztési miniszter kiemelte, hogy a válság természetéhez tartozik, hogy a világjárvány után még nem is jöttek rendbe az ellátási láncok. Így kínálati sokk következett be.

A miniszter szerint a politikai hatása ennek az, hogyha az emberek a munkahelyüekt elveszítik, akkor a politikával szembefordulnak: „a politika ebből a szempontból nagyon fontossá vált, és azt kell, hogy mondjam, a gazdasági hangulat és a munkaerőpiaci hangulat teljesen együtt mozog. Tehát, amikor a gazdasági hangulat elromlik, akkor a munkaerőpiaci hangulat is elromlik." - mondta, hozzátéve, a két szektor sokkja között maximum fél év fog eltelni.

Nagy Márton a beszédében többször kitért a Magyar Nemzeti Bank héten megjelent inflációs jelentésére, miszerint az eddigieknél magasabb inflációt vár a jegybank, szintén azt jelzi, hogy a külföldi válságok és a nemzetközi recesszió következményei „begyűrűzhetnek” hazánkba, szerinte a„brutális kamatemelés” az infláció miatt indokolt. Kiemelten fontosnak tartja az Uniós források megszerzését.

(Index)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.