Lemondott a miniszterelnöki megbízott Orbán tusványosi beszéde miatt, komoly vita alakult ki

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

KEdden benyújtotta lemondás Hegedüs Zsuzsa miniszterelnöki megbízott a miniszterelnök Tusványoson, a “fajok keveredéséről” elhangzott beszéde miatt.

A szociológus végzettségű Hegedüs egy levelet is írt Orbánnak a lemondásához csatoltan, melyben úgy fogalmaz:

,,Őszintén sajnálom, hogy egy ilyen szégyenteljes állásfoglalás miatt kell megszakítanom azt a kapcsolatot, ami, az illiberális fordulatod óta egyre nehezebben volt kezelhető számomra, még rövidtávon fenntarthatónak látszott. Egy ilyen, az összes alapértékemmel ellentétes beszéd elhangzása után azonban nem maradt más választásom: annak ellenére, hogy az eredeti felkérésedben szereplő, teljes szabadságomat soha semmiben nem korlátoztad, most nyilvánosan kell szakítanom veled a Tusnádfürdőn elhangzottak miatt.”

– írja Hegedüs.

Emlékeztetőül, a miniszterelnök Tusványoson úgy fogalmazott: „a Kárpát-medencében mi nem vagyunk kevert fajúak, hanem a saját európai otthonában élő népeknek vagyunk a keveréke. (…) Egymással hajlandóak vagyunk keveredni, de nem akarunk kevert fajúvá válni.” Ez a kijelentés napok óta futótűzként terjed a közösségi médiában és sorra váltja ki mások, többek közt a Mazsihisz elnökének ellenszenvét.

Hegedüs hosszan taglalja levelében később, hogy a beszéd ,,túlmegy a vállalhatóság határán”, és hogy ,,még Goebbels-nek is tetszett volna”.

Orbán ab ovo kizárja a rasszizmust

A miniszterelnöki megbízott levelére aztán maga Orbán is váalszolt, melyet Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója tett közzé a Facebook-oldalán.

Mint a miniszterelnök a lemondott megbízottjának írja: ,,Te sem gondolhatod komolyan, hogy húsz év közös munka után rasszizmussal vádolj engem. Te tudod a legjobban, hogy Magyarországon az antiszemitizmus és a rasszizmus ügyében kormányom a zéró tolerancia politikáját követi.”

,,(…)Tudhatod, hogy fölfogásom szerint a Jóisten minden embert a saját képmására teremtett. Ezért a magamfajták esetében a rasszizmus ab ovo ki van zárva.”

Nagy Ervin: Ha Orbán náci, akkor Soros és a Helsinki Bizottság is az

Nagy Ervin filozófus Orbán beszédét egy Facebook-posztban értelmezte. Szerinte ,,ha Orbán náci, mert (tévesen) alkalmazza a faj kifejezést, akkor náci Soros György, a Helsinki Bizottság, az EU, az ENSZ és így tovább, hisz ők is (ugyanúgy tévesen) használják.”

Bár a filozófus abban egyetért, hogy a ,,faj” szó használata sok esetben nem szerencsés, de a szó vitatható magyar használatából még nem következik az, hogy valaki náci lenne. A szó pontatlan használatára több példát is felhoz, kezdve Soros György egyik vele készített interjújától a Helsinki Bizottság egyik tanulmányáig.

(via HVG)

Előző sztori

Leállt a betegfelvétel a szegedi urológián, de nem úgy, ahogy azt elterjesztették

Következő sztori

Ismét tüntetők sétáltak Szegeden