Politika

Orbán Viktor: a veszélyek korába léptünk

Orbán Viktor: a veszélyek korába léptünk

2022. július 23., szombat
Orbán Viktor: a veszélyek korába léptünk

A veszélyek, a bizonytalanság és a háború évtizede lesz a következő, korábban megrendíthetetlennek hitt tartóoszlopai repedeznek a nyugati civilizációnak - jelentette ki a miniszterelnök a tusványosi beszédében, szombaton.

A világ tartozik nekünk

A stabilitásról a politikai vezetésben bekövetkezett nemzedékváltást is kiemelte, majd azt mondta:

„A magam korabeliek Európában még csak kezdik a politikai pályafutásukat, én már éppen kifele megyek.”

Hangsúlyozta, a miniszterei is fiatalok.

Orbán Viktor úgy látja, az ambíció abból fakad, hogy mi, magyarok „mindig többet adtunk, mint kaptunk”, „jobbak, szorgalmasabbak és tehetségesebbek vagyunk, mint ahol tartunk” és hogy

„a világ nekünk tartozik és ezt a tartozást be is akarjuk, és be is fogjuk vasalni”.

Ezekre építhet Magyarország

Orbán Viktor a beszédében kitért arra, melyek azok a tényezők, amikre Magyarország az elkövetkező időszakban építhet. Példaként említette a:

  • határvédelmet,
  • a családok védelmét,
  • hadseregfejlesztést,
  • az energiaforrások diverzifikálását,
  • a technológiai váltás kihasználását,
  • a külföldi tőke beáramlását,
  • a tranzitország-státuszt,
  • a politikai stabilitást, a kétharmadot,
  • a szellemi alapokat és
  • az ambíciót.

"Valójában 2030-ra gyúrunk"

Orbán Viktor úgy látja, új megállapodást kell kötni az Unióval, Kínával és az USA-val is. Ha ezt sikerül megoldanunk, akkor vissza tudunk kapaszkodni 2024-ben a régi növekedési és fejlődési pályára, de valójában 2030-ra gyúrunk - mondta Orbán. A miniszterelnök szerint ekkora fognak felhalmozódni a nyugati világ problémái. Komoly válság lesz Amerikában, és az eurozóna össze problémája is ekkorra fog csúcsra jutni; a déli eladósodás, az északiak kifizetése – nem lesz fenntartható, ha így marad.

A recesszió réme

Ami előttünk áll, a recesszió, aminek réme egész Európát gyötri – húzta alá a miniszterelnök. Orbán szerint a forint gyengülését automatikusan okozza, hogy a dollár erősödik az euróval szemben. Ennek ellenére a magyar gazdaság az előrejelzések szerint nőni fog. 

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Le kell jönni a gázról

"Le kell jönni a gázról, mert az áram sokkal kisebb terhet jelent Magyarországnak” – jegyezte meg Orbán. Úgy indokolta, hogy Paks segít az áramtermelésben, ezért azt olcsóbban tudjuk adni. A másik lehetőség a biomassza, „ahogy a tűzifát hívják modernül”.

Ilyen energiaárak mellett hétszer annyiba kerülne az államnak a rezsicsökkentés

A miniszterelnök a rezsicsökkentéssel kapcsolatban elmondta, jól működött 10 évig, de a háború kibillentette. A feladat ezt megvédeni, amit úgy lát, sikerülni is fog. Az átlagfogyasztásig megmarad a korábban csökkentett ár, csak efölött kell piaci árat fizetni.

Orbán számszerűsítette a rezsicsökkentést:

  • 2021-ben az az összeg, amit a magyar állam fizetett ki a különbözet miatt 296 milliárd volt,
  • 2022-ben – ha mostani árak maradnak év végéig -, akkor 2051 milliárdot.

Hétszeres összeget, amit nyilvánvalóan a magyar gazdaság így nem bír ki – mondta.

"Nem lesz orosz-ukrán béketárgyalás"

Orosz-ukrán béketárgyalás nem lesz, aki erre vár, hiába vár. Oroszország biztonsági garanciákat akar, ezért csak akkor lesz béke, ha orosz-amerikai tárgyalások lesznek – jegyezte meg a miniszterelnök.

Hozzátette, Európa eljátszotta a mediátori esélyeit 2014-ben, amikor megkötötték ugyan a minszki megállapodást német és francia garanciákkal, de ezt ez a két ország nem tudta kikényszeríteni Ukrajnával szemben, ezért az oroszok már nem az EU-val, hanem az amerikaiakkal akarnak tárgyalni.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Ha Trump lett volna az amerikai elnök és Merkel a német kancellár, nem lenne háború

A miniszterelnök arról is szót ejtett, miért tört ki igazából az orosz-ukrán háború. Úgy látja, az oroszok világos biztonsági igényt fogalmaztak meg, ezt le is írták, elküldték az amerikaiaknak és a NATO-nak is. Az oroszok azt kérték, hogy Ukrajna sose legyen NATO-tag. Ezt a nyugat elutasította, azt mondták, a NATO a nyitott ajtók politikáját folytatja, bárki kérheti a felvételét.

Orbán szerint ez a visszautasítás okozta, hogy most az oroszok fegyverrel akartnak érvényt szerezni annak, aminek tárgyalással nem tudtak.

A miniszterelnök kiemelte, hogy ha a kritikus pillanatban Trump lett volna az amerikai elnök, és Angela Merkel a német kancellár, akkor ma nem lenne háború.

"Oroszország soha nem fogja megtámadni a NATO-t"

Az orosz-ukrán háború kapcsán Orbán elmondta, vannak országok, akik bírálnak minket, hogy nem vagyunk eléggé elkötelezettek az ukránok mellett, de ők messze vannak, és pénzt vagy fegyvert adnak, de mi érintettek vagyunk, 86 magyar ember halt meg abban a háborúban.

„Csak mi adtunk vért abban a háborúban, a kritizálók nem”

- mondta Orbán Viktor.

A béke az egyetlen megoldás, a háborús infláció és gazdasági válság egyetlen ellenszere is egyben.

„Ez nem a mi háborúnk. Magyarország NATO-tag, a NATO erősebb, mint Oroszország és Oroszország soha nem fogja megtámadni a NATO-t”

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

"Előbb-utóbb ellakják tőlünk a Kárpát-medencét"

Az első és legfontosabb kihívás a népesedés, demográfia – mondta a miniszterelnök. Jóval több a temetés, mint a keresztelő. A világ népeit két csoportba lehet sorolni: akik képesek a biológiai fenntartásra, mi a másikba tartozunk. A helyzetünk javult, de fordulat nincs, pedig mindennek ez az alfája és ómegája. Ha nem lesz fordulat, ellakják tőlünk Kárpát-medencét – tette hozzá.

Repedeznek a nyugati civilizáció tartóoszlopai

A veszélyek korába léptünk, és korábban megrendíthetetlennek hitt oszlopai repedeznek a nyugati civilizációnak – jelentette ki Orbán. Három ilyet idézett fel: korábban azt gondoltuk, a tudomány védőburkában élünk, de jött egy vírus, azt hittük, hogy Európában nem lehet háború, most az a szomszédban az van, és azt gondoltuk a hidegháború nem térhet vissza, de most sokan dolgoznak mégis azon, hogy blokkvilágba szervezzék az életünket.

Hozzátette, hogy az adatok tükrében a világ egyre jobb helynek tűnik, "miközben mi ennek az ellenkezőjét érezzük".

Példaként azt hozta, hogy tovább élünk, a szegénységben élők aránya a töredékére csökkent, a heti munkaórák száma lecsökkent, miközben a szabadidő megnőtt.

De az általános hangulat mégis az, hogy a világ egyre rosszabb hely és van valamilyen világvégevárás”.

Udvariasan, mint a budapesti rendőrök a hidakon a narkósokkal

– jegyezte meg Orbán Viktor, miután beszédje kezdetén néhányan egy román feliratú molinót tartottak fel, amelyen az állt: „Van ami örök: Erdély román föld." Többen köréjük gyűlve esernyővel takarták el a feliratot, majd némi kiabálás után kivezették a két delikvenst. A miniszterelnök vélhetően arra utalt, hogy kábítószergyanús anyagot találtak a Kutyapárt katatörvény ellen tüntető elnökénél.

https://www.youtube.com/watch?v=sC2Q4nz41S4&t=15s&ab_channel=MandinerTV

Fidesz fröccs

Két év után ismét előadást tartott Orbán Viktor a Bálványosi Szabadegyetemen. A miniszterelnök azzal kezdte, Németh Zsolt azzal a figyelmeztetéssel hozta ide, hogy pontosan fele olyan hosszan beszéljen, mint szeretett volna.

Majd megjegyezte,

„Jó okunk van, hogy Fidesz fröccsöt igyunk, az kétharmad-egyharmad.”

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.