Politika

Kubatov Gábor: minket hagyjanak ki Európa öngyilkosságából!

Kubatov Gábor: minket hagyjanak ki Európa öngyilkosságából!

2022. július 5., kedd
Kubatov Gábor: minket hagyjanak ki Európa öngyilkosságából!

Utólag van bennem hiányérzet, hiszen néhány körzetben olyan kevésen múlt – mondta az áprilisi választáson elért kétharmados győzelem kapcsán Kubatov Gábor a Mediaworks Hírcentrumának adott interjúban. A tavaszi eredményeket elemezve a Fidesz alelnöke beszélt a kormánypártok politikai sikerének titkáról, a médiaviszonyok átalakulásáról, és a két év múlva esedékes főpolgármester-választásról. Az interjúban szóba került az unió szankciós és migrációs politikája is, ezekről szólva úgy fogalmazott: ekkora balekséget nem lenne szabad elkövetni. A Ferencváros elnökeként Kubatov Gábor nem tartja elképzelhetetlennek, hogy a csapat megélje a tavaszt a Bajnokok Ligájában, és szót ejtett arról is, hogy a Fradit ajánlatokkal bombázzák egyik játékosa miatt.

AZ ÚJABB KÉTHARMAD OKAI

– Említette, hogy a republikánus ciklus után a demokraták milyen rombolást végeznek. A Fidesz viszont zsinórban a negyedik kétharmados győzelmét érte el, és most, az időközi választásokon is remekül szerepelt. Ráadásul bajnok és kupagyőztes lett a Fradi. Lehet ennél eredményesebb egy év?

– Mindig van feljebb. Amikor megnyertük a választásokat és a Fradinak összejött a bajnokság mellett a kupagyőzelem is, akkor azt írtam ki a Facebook-oldalamra, hogy „ez az én mesterhármasom”.

A választási győzelem azonban csupán eszköz arra, hogy az embereket tudjuk szolgálni, egy lehetőséget nyertünk el.

Az igazi öröm az, ha jót tehetünk, számukra kedvező döntéseket hozhatunk, meghallgatva a véleményüket. Nehéz éveken vagyunk túl. A vírusjárványból, a Covid által okozott gazdasági válságból győztesen jöttünk ki, valóban tudtunk a kanyarban előzni. Megőriztük a munkahelyeket, újraindítottuk a gazdaságot, emeltük a nyugdíjakat.

– Meglepte az újabb kétharmad?

– A kampányban azt éreztem, hogy meglesz a stabil többségünk a parlamentben, de azt álmomban sem gondoltam, hogy kétharmad is lehet belőle.

De így utólag van bennem hiányérzet, hiszen néhány körzetben olyan kevésen múlt.

– Az elemzők szerint a Fidesz jól reagált az orosz–ukrán háborúra, nem úgy, mint az ellenzék. Ehhez jött még a Márki-Zay-féle zűrzavar. Nem ez volt a döntő?

– Mi azt mondtuk, amit valóban gondoltunk.

Ez nem egy kommunikációs trükk volt.

A Fidesz következetesen a béke pártján  áll, most is az a véleményünk, hogy a háborúba Magyarország nem sodródhat bele. És ezt láthatóan az emberek többsége is így gondolja.

– A baloldali politikusok még mindig főként a választási törvényben látják az újabb vereség okait. Érdekes módon, immár harmadik alkalommal…

– Indultak külön, kampányoltak már „esélyes jelölt” mellett, most egy közös jelölttel vágtak bele, közös listán, mégsem tudták meggyőzni az embereket. Megnéztem, hogy alakult volna az eredmény a régi választási rendszerben, amikor még 176 választókerület volt. Elárulom: a Fidesz–KDNP hatvannégy százalékot, 248 mandátumot szerzett volna, ami ugyan picivel, körülbelül három százalékkal elmarad a kétharmadtól, de jelentős többség az ellenzéki összefogás harminckét százalékával szemben.

A teljes interjút ide kattintva olvashatja!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.