Gazdaság

Koncepciós pernek nevezi a gázcsökkentésről szóló döntést Szijjártó Péter

Koncepciós pernek nevezi a gázcsökkentésről szóló döntést Szijjártó Péter

2022. július 26., kedd
Koncepciós pernek nevezi a gázcsökkentésről szóló döntést Szijjártó Péter

Szijjártó Péter Brüsszelben azt nyilatkozta: Energetikai Tanács egy politikai megállapodást kötött a földgázfelhasználásának a csökkentéséről, aminek kapcsán jelezték, hogy Magyarország nem támogatja.

Az Európai Unió tagállamainak energiaügyekért felelős miniszterei elfogadták az Európai Bizottság gázmegtakarítást célzó javaslatát, melynek értelmében a tagországok kötelezettséget vállalnak arra, hogy a tél folyamán 15 százalékkal csökkentik a gázfelhasználást Európa energiaellátása biztonságának növelése érdekében - közölte az uniós tanács kedden. Magyarország a javaslatra nemmel szavazott, ahogy ezt Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter jelezte is Facebook-bejelentkezésében.

Mint mondta, komoly vita zajlott, és az leginkább egy koncepciós perhez hasonlított, ugyanis a döntés előtt a DPA Hírügynökség már tényként számolt be a döntés meghozataláról.

A miniszter szerint az önkéntes alapú gázcsökkentéssel alapvetően nem volna semmi gond, azonban a rendeletben szerepel az is, hogy az Európai Bizottság vagy öt tagállam kezdeményezésére az uniós tanács uniós riasztási helyzetet vezethet be az energiaellátás területén. Ebben az esetben viszont minden tagállamnak kötelező az elmúlt öt év átlagához viszonyítva 15 százalékkal csökkenteni a földgázfogyasztást.

Szijjártó arra is felhívta a figyelmet: az európai alapszerződések továbbra is érvényesek, ezek értelmében a nemzeti energiamix nemzeti tagállami hatáskörbe tartozik.

Vagyis továbbra is kizárólagosan a tagállam döntheti el, ki miből mennyit fordít a saját lakossága ellátására.

Ezekből kiindulva a mostani rendeletet jogilag megalapozatlannak és ,,végrehajthatatlannak" véli.

A rendelet azonban egyebek mellett lehetőséget biztosított arra, hogy azok a tagországok, melyek nincsenek összekapcsolva más tagországok gázhálózataival, menetességet kérjenek a kötelező gázfelhasználás csökkentére vonatkozó célok teljesítése alól. Azok a tagállamok, amelyek villamosenergia-hálózatai nincsenek összehangolva az európai villamosenergia-rendszerrel, és amelyek áramtermelése nagymértékben függ a gáztól, szintén mentességet élvezhetnek a villamosenergia-ellátási válság kockázatának elkerülése érdekében.

A tagállamok akkor is eltérést kérhetnek a célérték teljesítésétől, ha elérték gáztárolási kapacitásuk maximumát, ha nagymértékben függenek a gáztól, mint az alapvető fontosságú iparágak alapvető energiaforrásától, vagygázfogyasztásuk az elmúlt évben legalább 8 százalékkal nőtt az elmúlt öt év átlagához képest.

(via MTI, Index)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.