Közélet

Itt vannak az új katatörvény részletei

Itt vannak az új katatörvény részletei

2022. július 19., kedd
Itt vannak az új katatörvény részletei

Novák Katalin aláírta a katatörvény módosítását, a részletek pedig a Magyar Közlönyben hétfőn éjszaka jelentek meg.

"Az Országgyűlés abból a meggyőződésből kiindulva, hogy a kiegyensúlyozott gazdasági növekedés záloga és egyben a társadalmi jólét forrása az értékteremtő munka, ugyanakkor elismerve annak fontosságát, hogy indokolt a legkisebb gazdasági teljesítményű, saját termékeikkel, szolgáltatásaikkal közvetlenül a lakosságot kiszolgáló egyéni vállalkozások adózási feltételeinek javítása az igazságos közteherviselés követelményeinek megfelelően, törvényt alkotott."-olvasható a törvény indoklásában.

A KATA LEGFONTOSABB VÁLTOZÁSAI RÖVIDEN

  • Csak főállású egyéni vállalkozó katázhat.
  • A katásnak csak lakossági ügyfelektől lehet bevétele, vállalkozástól, jogi személytől nem.
  • A kedvezményes adózás bevételi határa évi 12 millióról 18 millió forintra nő.
  • Egy kata összeg marad, havi 50 ezer forint.
  • Az új katára be kell jelentkezni, aki szeptember 25-ig megteszi, az már szeptember 1-től katázhat, egyébként a bejelentkezés hónapját követő hónaptól.

A VÁLTOZÁSOKRÓL RÉSZLETESEN

A hétfőn éjszaka a Magyar Közlönyben megjelent a kisadózó vállalkozók tételes adójáról szóló új törvény azoknak a működését szabályozza, akik szeptember elsejétől is benne tudnak és akarnak maradni akata szerinti adózásban. Ők már csak kizárólag a lakosságnak értékesítő főfoglalkozású egyéni vállalkozók lehetnek. A 2022. évi XIII. törvényátmeneti rendelkezései között azonban azok számára is van egy nagyon fontos szabály, akik augusztus végével megszűnnek katások lenni – hívja fel a figyelmet aBank360.hu.

Aki jelenleg katázik, annak 2022-re az eddigi törvény szerint 12 millió forint az a bevételi határ, ameddig nem kell 40 százalékos különadót fizetnie. Ha tehát egy katás egyéni vállalkozó vagy bt. éves nettó árbevétele nem haladja meg ezt az összeget, akkor csak a havi 25, 50 vagy 75 ezer forintos tételes adót kell fizetnie attól függően, hogy főfoglalkozású-e, és milyen tb ellátást szeretne kapni. Ez alapján a januártól augusztus végéig katázóknak időarányosan 8 millió forint lenne ez a határ.

Az új kata törvény azonban kimondja, hogy akiknek augusztus 31-én fennáll a kata jogviszonya, az év első nyolc hónapjára havonként 1,5 millió forintra, azaz összesen 12 millió forintra emelkedik ez a bevételi határ. Ez azt jelenti, hogy megkapják az eddigi teljes éves keretüket 8 hónapra. Tehát annak is büntetőadó nélkül lehet 12 milliós árbevétele, aki csak 8 hónapot lesz katás 2022-ben. (Ha kevesebb hónapot, akkor ennek az időarányos része.) Ezzel tulajdonképpen visszamenőleg is megemelik a kata bevételi határt 18 millió forintra.

Aki szeptembertől is be tud és/akar jelentkezni az új kata alá, annak a fennmaradó 4 hónapra is havi 1,5 millióval számítódik ki a bevételi határ, így jön ki számára egész évre a 18 millió forint. Fontos tudni, hogy az 1,5 millió forint nem havi limit, egy-egy hónapban lehet ennél több a bevétel, de a katában töltött hónapok 1,5 millió forinttal való szorzata határozza meg azt a összbevételt, amit plusz adó nélkül megszerezhetünk.)

Ez azt átmeneti szabály azt eredményezheti, hogy júliusban és augusztusban a katás vállalkozók és vállalkozások közül sokan nagyot fognak hajrázni. Aki tudja, igyekszik majd minél jobban kitölteni a 12 milliós kedvezményes keretet. Ennek során arra kell figyelni, hogy nem elég számlázniuk, a bevételt meg is kell kapniuk augusztus 31-ig, jellemzően a bankszámlájukon történő jóváírással.

A kedvezményesen adózó bevételi keret megemelésének kihasználásakor érdemes azonban egy másik fontos szempontot is figyelembe venni a katásoknak, nehogy belelépjenek egy csapdába. Ez pedig az áfamentes számlázást lehetővé tevő alanyi adómentesség elvesztése lenne. A katások évi 12 milliós bevételi határig jelentkezhetnek be alanyi adómentességre. Ez a lehetőség azonban a sokakban élő tévhit ellenére nem a katához kapcsolódik, a nem így adózó egyéni vállalkozók és cégek is élhetnek vele.

Ebből fakadóan a kata kedvezményes bevételi határának 18 millióra emelése nem jelenti az alanyi adómentességi határ emelését is. Ráadásul ez a határ éves összeg, tehát ha egy alanyi adómentes katás augusztus végéig 12 millió forint nettó árbevételre tesz szert, akkor onnantól katásként vagy már másként adózóként egyetlen forint árbevétele sem lehet. Ellenkező esetben rögtön ugrik az alanyi adómentessége, ezzel pedig visszakerül az áfakörbe annak összes nyűgével, és onnan 2023-ra sem léphet vissza.

A törvény átmeneti rendelkezései a fentieken túl meghatározzák azt is, hogy meg az új katára augusztus 1-től lehet bejelentkezni. Az a katás egyéni vállalkozó, aki augusztus 31. után már nem jogosult az új katára, a törvény felhatalmazása alapján október 31-ig jelentkezhet be szja szerinti átalányadózásra 2022-re.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.