Ilyet még soha nem tapasztaltak a britek

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Életbe lépett Nagy-Britannia történetének első vörös riasztása a rendkívüli hőség miatt hétfőn.

A brit hatóságok hétfőre és keddre első ízben hirdettek négyes, azaz legmagasabb szintű időjárási veszélyhelyzetet, mivel Anglia déli és középső térségeiben a hét első felében rendkívüli hőség várható. A négyes riasztási fokozat hivatalos meghatározása szerint a szélsőségesen meleg időjárás nemcsak a lakosság magas kockázati csoportjaiban, hanem egészséges emberek körében is megbetegedéseket, sőt haláleseteket okozhat.

“Nehéz 48 óra elé nézünk”

– mondta Kit Malthouse kormányzati illetékes a BBC rádiónak.

A parkok is megteltek, ott talán még elviselhető a hőség.

A vasúti közlekedés üzemeltetői arra kérték az embereket, hogy csak a legszükségesebb esetben induljanak útnak, mert a hőség miatt akadozhat az áramellátás, meggörbülhetnek a sínek, ami késésekhez vezethet.

Kedden egyes szakaszokon ideiglenesen le is zárják a vonatközlekedést. A londoni metróhálózat ideiglenes sebességkorlátozásokat léptetett életbe

hétfőre és keddre, ami azt jelenti, hogy csökkentik a járatok számát és az utazás a megszokottnál több időt vesz igénybe.

Az egészségügy leterheltségét előjegyzések törlésével csökkentették. Többfelé zárva maradtak és távoktatásra álltak át az iskolák vagy rövidítették a tanítási napot, illetve medencét és párakaput állítottak fel. A chesteri állatkertet két napra bezárták.

A strandok népszerűbbek most, mint eddig bármikor

Több gyárban korábban kezdődött a munka, hogy kíméljék a dolgozókat a hőségben. A meteorológiai intézet figyelmeztetett, hogy hétfő éjszaka a meleg miatt különösen nehéz lesz majd pihenni.

Kedden tovább fokozódhat a hőség: jó esély van rá, hogy a 40 vagy akár a 41 Celsius fokot is eléri a hőmérséklet. Ezzel megdőlhet az Egyesült Királyság melegrekordja, amelyet Cambridge-ben jegyeztek fel 2019. július 25-én, amikor 38,7 fokot mértek.

EGYRE SŰRŰBB LESZ A FORRO NYÁR A BRITEKNÉL IS

A brit meteorológiai intézet rámutatott: az Egyesült Királyságban jelenleg átlagosan 100-300 évente van esély olyan nyarakra, amikor a csúcshőmérséklet meghaladja a 40 fokot, de az előrejelzési modellek alapján 2100-ra az ilyen nyarak ismétlődései közötti átlagos időszak 15 évre csökkenhet – még akkor is, ha sikerül megvalósítani a felmelegedést okozó szennyezőanyagok kibocsátásának csökkentésére kidolgozott terveket.

Előző sztori

Mihálffy Béla: összefogással átvészelhetjük az energiaválságot is

Galéria
Következő sztori

Nyári zsongás Szegeden