Közélet

Minden emelést megszavazott a baloldal Szegeden!

Minden emelést megszavazott a baloldal Szegeden!

2022. július 4., hétfő
Minden emelést megszavazott a baloldal Szegeden!

Szinte semmiben nem tudott közeledni egymáshoz a városvezetés és a helyi ellenzék a július 4-i közgyűlésen. Így annak ellenére, hogy a szokásos módon mindent megszavaztak, valójában óriási nézetkülönbségek és befejezetlen párbeszédek lógtak a levegőben.

Mivel a közgyűlésben baloldali többség van, ezért az általános forgatókönyv az szokott lenni, hogy az erős kisebbségben lévő jobboldal minden erejével vitázik a napirendi pontokban, hátha sikerül konszenzusra jutni. Ez a gyakorlat a brutális májusi közgyűlésen és korábban is bevált. Máskor viszont kategorikusan süket fülekre találnak a javaslataik.

Ezúttal azonban más volt a hangulat, az új parkolási határozatban ugyanis a legtöbb képviselő felülemelkedett a pártpolitikán és egyénileg fejezte ki a véleményét egy-egy rendelet kapcsán. Az ugyanis, hogy

új parkolási zónát és új, az eddigieknél drágább díjszabást vezetnek be, még a városvezetés tagjai szerint sem egy pozitív döntés.

Ezt két érvvel igyekeztek kompenzálni: egyrészt, évek óta nem vizsgálták felül a díjszabásokat, melyet Botka szerint az infláció azóta indokolttá tett. Másfelől, egyes képviselők véleménye szerint a lakosság egy része is fizetőssé tenné a parkolást.

Visszatérő probléma ugyanis, hogy a lakótelepek ingyenes parkolóhelyei miatt mások a lakóhelyükre nem tudnak beparkolni.

Erre kínálta fel opcióként az önkormányzat, hogy tovább bővítik a fizetős parkolóhelyeket.

A teljes ellenzék mellett pedig Joób Márton is ellenezte a döntést. Szerinte ugyanis jelen formában Odessza és környéke számára nem kivitelezhető a fizetős parkolás, mivel az ottani parkolóhelyeket nem erre találták ki.

Azt is hozzátette, hogy a reményeivel szemben nem jutott valódi konszenzusra a kérdésben a városvezetés.

Ménesi Imre képviselő még ennél is messzebbre ment: ő ugyanis már arról beszélt, hogy a Rókuson is fizetőssé kellene tenni a parkolást.

Ügyrend helyett Tóth Péter

Ahogy minden esetben, úgy most is a helyi Fidesz-KDNP és Szabó Bálint szólalt fel a legtöbbször. A vita tárgyát azonban ők maguk is nehezen tudták meghatározni, mivel három kardinális döntést (tömegközlekedési módosítások, új parkolási rendelet, gyermekétkeztetés) egyetlen napirendbe tömörítettek salátaszerűen. Emiatt egy idő után úgy tűnt, hogy napirenden kívüli pontokról vitáznak a képviselők. Többször is előkerült ugyanis Tóth Péter Jobbikos képviselő neve, aki kapcsán azt kérte Szabó Bálint és az ellenzék, vonja meg tőle Botka a tisztségeket. Azt is kérték, hogy határolódjon el a képviselő korábbi idegengyűlölő kijelentéseitől. Ez azonban senkinek a részéről nem történt meg végül.

A Jobbik kapcsán Szabó Bálint hűtlen kezeléssel is meggyanúsította a polgármestert, mivel bár egyetlen napirendi ponton sem szerepelt, a képviselő tudni véli, hogy a szegedi Jobbik az önkormányzattól bérel ingatlant, annak ellenére, hogy a Jobbiknak mostanra már egyetlen önkormányzati képviselője sem maradt.

Óvodai csoportbővítések helyett klíma

Bár Szabó Bálint a vitában elsőként jegyezte meg, hogy az óvodai csoport bővítése könnyen rámutathat arra, hogy az önkormányzat további óvodabezárásokra készül,

Chovanecz Kata fideszes képviselő hamar átterelte a témát arra, hogy több óvodában nincs megfelelő klímaberendezés, ennek megfelelően azt is megemlítette, hogy klímaberendezések betelepítéséről sikerült megegyeznie neki és valamennyi ellenzéki képviselőnek egy alvállalkozóval.

Mihálik Edvinnek erre az volt a válasza, hogy az önkormányzat nem tudja önerőből finanszírozni a klímaberendezéseket, erre vonatkozó Uniós támogatást pedig nem írtak ki, ahogy a kormány sem - de ha ilyen történik, akkor élni fog vele az önkormányzat.

A napirendi javaslatok közül végül mindet megszavazták.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.