Egy méterrel magasabb lesz a határkerítés

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az ideiglenes biztonsági határzár kiépítésével és a meglévő határkerítés megerősítéséről szóló, a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint

a magyar–szerb határon lévő kerítés magasságát egy méterrel megnövelik,


valamint a szerb és a horvát szakasz találkozásánál, a Duna–Dráva Nemzeti Park területén a Hóduna határszakaszon pedig kerítést építenek. Sajtóhírek szerint a kiépítésre és a megerősítésre 19,5 milliárd forintot szán a kormány.

A fejlesztésre azért van szükség, mert elkeserítő adatok láttak napvilágot az utóbbi hetekben, és várhatóan nem csökken a nyomás a határon.

Például ameddig 2018-ban naponta átlag harmincan próbáltak illegálisan határt lépni, addig idén ez már közel kétszázszor (!!!) magasabb szám, napi ötszáznyolcvan próbálkozó volt.

Ráadásul mind a migránsok, mind az őket segítő embercsempészek egyre agresszívebben, nem egyszer felfegyverkezve érnek a határra.

Mint ismert pénteken kezdődött a határvadászok toborzása, a déli határ megerősítésére a folyamatosan növekvő migrációs nyomás miatt van szükség.

SZLOVÉNIA KERÍTÉST BONT

Szlovéniában szinte alig jutott hatalomra a baloldali kormány, máris elkezdte a kerítés lebontását. A belügyminiszter szerint a szögesdrót nem tudja megállítani a migrációt, viszont már számos tragédiát okozott. Az ország ezentúl szolidárisabb lesz a bevándorlókkal. A jobboldali ellenzék szerint a kormány hibát követ el a kerítés eltávolításával, ugyanis a döntést nem előzte meg sem az ország biztonsági helyzetének az elemzése vagy szakértők véleményének a kikérése.

Előző sztori

Kellemes lesz éjszakai és elviselhető a hétfői hőmérséklet

Következő sztori

Újabb álhírt cáfolt Magyarország