A határvadászok a Homokhátságon élők védelmét is szolgálják

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A déli határra nehezedő elképesztő migrációs nyomás miatt indokolt és szükséges a határvadász ezredek felállítása - hangsúlyozta a közmédiának Kósa Lajos, az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának elnöke, a Fidesz-frakció védelmi és bevándorlásellenes kabinetjének csütörtöki kihelyezett ülésén, Röszkén.

Kósa Lajos a határon a sajtó képviselőinek elmondta, hogy

első ütemben 2200, a második ütemben pedig 1800 határvadászt kívánnak bevonni a magyar határ védelmébe.

Ugyanakkor újra kell gondolni a határvédelemről szóló jogi eszközrendszert is, hiszen az ezt szabályozó, 1974-ben még Jugoszláviával kötött “ősöreg” megállapodás semmilyen módon nem alkalmazható a jelenlegi viszonyok között – tette hozzá Kósa Lajos.

Lőfegyverrel érkeznek a határra az embercsempészek és már a migránsok is

RENGETEGEN PRÓBÁLKOZNAK ILLEGÁLISAN HATÁRT LÉPNI

A migrációs helyzet érzékeltetésére Kósa Lajos elmondta, hogy amíg 2018 első félévében 3 ezer határsértővel szemben intézkedtek, addig az idei első félévben már 114 ezer volt a határsértők száma; míg 2019-ben naponta átlagosan 30-an próbálták illegálisan átlépni a határt, 2022-ben 580-an. Az elmúlt év egészében 123 ezer illegális migránssal szemben intézkedtek a hatóságok.

A fideszes politikus kitért arra, hogy a határsértők ráadásul egyre agresszívabbak,

előfordult fegyveres támadás rendőrök és katonák ellen, illetve embercsempész- és migránsbandák lövöldöznek egymásra.

A képviselő szerint ebben a helyzetben szükség van a rendőrségi törvény módosítására is, mert most bizonyos esetekben ki vannak szolgáltatva a migránsoknak, és tényleg az életüket kockáztatják azok, akik felelnek a schengeni határ védelméért és az ország biztonságáért. Ennek érdekében az Országgyűlés őszi ülésszaka előtt egyeztetni szeretnének a kormánnyal és a parlamenti erőkkel – mondta Kósa Lajos.

Közös sajtótájékoztatót tartott a határon Kósa Lajos és Mihálffy Béla

A Fidesz-frakció védelmi és bevándorlásellenes kabinetjének csütörtöki kihelyezett ülésén ott volt a térség országgyűlési képviselője, Mihálffy Béla is. A politikus kiemelte, hogy a Homokhátságon élők nap mint nap találkoznak a migránsok és embercsempészek okozta károkkal. – A határ mellett élők élénken emlékeznek a 2015-ben történtekre, amikor tömött oszlopokban éjjel-nappal lépték át illegálisan a határt, hatalmas kárt okozva a földeken, az ingatlanokban. A határkerítés megépítésével csökkent az országba illegálisan bejutók száma, de akiknek sikerül átszökni, azok továbbra is kárt okoznak a Homokhátságon élőknek. Ez, a jelenlegi aszályos időszakban rengeteg plusz kiadást jelent a gazdálkodóknak.

Kiemelt feladatunk, hogy ezt megakadályozzuk, megvédjük az itt élőket és ehhez szükséges a határvadász ezredek felállítása

– jelentette ki a kormánypárti politikus.

Előző sztori

Müller Cecília szerint ha ezeket a tüneteket észleljük, jobb, ha nem megyünk sehova

Következő sztori

Fura világ ez; avagy a jólét lázadása