Politika

Különös önkormányzati választás jön Csongrád-Csanád vármegye Szeged városában

Különös önkormányzati választás jön Csongrád-Csanád vármegye Szeged városában

2022. július 19., kedd
Különös önkormányzati választás jön Csongrád-Csanád vármegye Szeged városában

140 igen szavazattal elfogadta az Országgyűlés Magyarország Alaptörvényének tizenegyedik módosítását, amelynek értelmében összevonják a 2024-es EP-választásokat az önkormányzatival, valamint jönnek a vármegyék.

Kedden döntött az Országgyűlés az Alaptörvény tizenegyedik módosításáról: 140 igen, 36 nem szavazattal, tartózkodás nélkül elfogadták az indítványt.

Összevonják az Európai Parlamenti választásokat az önkormányzatival 

Az Alaptörvény tizenegyedik módosítása indítványozza, hogy a következő, 2024. évi helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választását és az azt követő önkormányzati választásokat október hónap helyett április, május, június vagy július hónapban legyen szükséges megtartani, az európai parlamenti képviselők választásával egyidejűleg, vagyis a szavazásokat egy napra lehessen kitűzni.

Jönnek a vármegyék

A módosítás ezen felül tartalmazza az ország területi tagozódására vonatkozó rendelkezések megváltoztatását is, „a történelmi hagyományokra, a történeti alkotmányunk vívmányaira való tekintettel a megyék elnevezése vármegyékre változik”. A megye elnevezés használható mindaddig, amíg a vármegye kifejezésre való áttérés a felelős gazdálkodás elvei szerint meg nem valósítható, így például táblákon továbbra is használható lesz a megye megnevezés.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.