Az aszály ellenére is van remény a megmaradásra a homokhátsági gazdáknak

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Öt pontból álló intézkedési tervre tett javaslatot az Aszály Veszélyhelyzeti Operatív Törzs – közölte közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter.Videóüzenetében elmondta, hogy július végére a tavaly ősz óta tartó csapadékhiány miatt az ország területének döntő többségén súlyos vagy nagyfokú aszály alakult ki.

A búzánál elkönyvelt mintegy 25 százalékos termeléskiesés után már a kukoricaállomány az Alföldön és Közép-Magyarországon a területek jelentős részén megsemmisült és most már a Dunántúl termését fenyegeti

– fogalmazott Nagy István. Elmondása szerint az alföldi területeken a gyepek is teljesen kisültek, így a gazdálkodók nem tudnak legeltetni és kaszálni sem.

„A helyzet az ágazatunkban rendkívüli, az alföldi területeken tragikus

– vélekedett.

Emlékeztetett, hogy az állattenyésztés számára drasztikusan emelkedő takarmány- és energiaárak mellett a legelők kiszáradása, valamint az állatbetegségek jelentenek komoly nehézségeket. Szerinte a legelők kiszáradása miatt arra jutottak a gazdák, hogy máshonnan kell beszerezniük a kieső mennyiséget, ami pluszköltségekkel jár.

Az agrárium gyors megsegítése érdekében az Aszály Veszélyhelyzeti Operatív törzs első ülését követően azonnali intézkedések bevezetését javasolja.

ENNEK RÉSZEKÉNT A KORMÁNY HITELMORATÓRIUMOT RENDEL EL 2022 SZEPTEMBERÉTŐL 2023 ÉV VÉGÉIG A MEZŐGAZDASÁGI VÁLLALKOZÁSOK BERUHÁZÁSI ÉS FORGÓESZKÖZ-HITELEIRE.

A miniszter elmondta: a gazdák dönthetnek arról, hogy élnek-e az adott lehetőséggel. Döntöttek arról is, hogy az állattartók számára 3 milliárd forint összegű takarmányszállítási támogatási keretet biztosítanak.

Emellett a mezőgazdasági területek öntözését kiszolgáló állami öntözőművek megnövekedett energiaköltségének támogatására 1,4 milliárd forint többlettámogatást biztosítanak.

Elmondása szerint további segítséget jelentene, hogy a termelők rendkívüli vízhasználati igényükre vonatkozó kérelmeiket újból benyújthatják és az igényeket a hatóság automatikusan engedélyezni fogja.

Nagy István elmondta, hogy mindemellett felgyorsítják a biztosítók aszálykárok felmérésére és az aszálykárokra megítélt összegek kifizetésére vonatkozó eljárását.

Ennek értelmében a biztosítóknak az aszálykár bejelentésétől számítva 14 nap alatt folyósítaniuk kell a gazdálkodók részére a megítélt összeget

– emelte ki a miniszter.

(via Index)

Előző sztori

Unokája születése kapcsán is Orbánba tudott rúgni Márki-Zay Péter

KÉPGALÉRIA!
Következő sztori

Szentesi Fúvósok a Móra-parkban