A határon túl is nőtt Orbán Viktor népszerűsége

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Budapest, 2022. július 1. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! címû mûsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2022. július 1-jén. MTI/Fischer Zoltán

Tízből hatan inkább pozitívan vélekednek a magyar kormányfőről, és mindössze 30 százalék ítéli meg személyét inkább negatívan Romániában. Mindez a Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény-kutatásából derül ki, amely ezer fő telefonos megkérdezésével készült és a 18 évesnél idősebb lakosságra reprezentatív nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. A Nézőpont Intézet kutatása a Magyar Nemzet pénteki számában olvasható.

Az adatok alapján elmondható, hogy az elmúlt egy évben jelentősen javult Orbán Viktor romániai megítélése, egyértelműen népszerű politikussá vált a háborús és energiaválság ideje alatt. Idén már

több mint kétszer annyian kedvelik Orbán Viktort Romániában, mint egy évvel korábban, 2020-hoz képest pedig több mint háromszorosára emelkedett a magyar kormányfő népszerűsége.


 A Nézőpont Intézet felmérése azt is megmutatja, hogy délkeleti szomszédunknál minden társadalmi csoportban többen vannak azok, akik körében népszerű a magyar miniszterelnök, mint akik körében népszerűtlen – írja a lap. Az intézet szerint már tavaly érezhető volt a pozitív változás Orbán Viktor romániai megítélésében: akkor tíz százalékponttal többen vélekedtek személyéről pozitívan, mint 2020-ban, amikor még csak 17 százaléknyian.

Az igazi fordulat azonban az elmúlt egy évben állt be – hívja fel a figyelmet a Nézőpont Intézet. Ez idő alatt megduplázódott a magyar miniszterelnökkel szimpatizálók köre: tavaly még a negatívan vélekedők voltak jelentős többségben, 65 százalékkal a 27 százaléknyi szimpatizánssal szemben, azonban az orosz-ukrán háború és annak gazdasági hatásai miatt ez az arány megfordult – mutat rá az intézet.

A magyar közvéleményt alighanem meglepő pozitív fordulat mögött a kormány Romániában is ismert népszerű intézkedéseit lehet sejteni, amelyekhez hasonlót délkeleti szomszédunk kormánya nem fogadott el. Orbán Viktor 2021 novemberében jelentette be a 480 forintos benzinárstopot, amely a magyar forgalmi engedéllyel rendelkező autósokra a ma is érvényes.

Előző sztori

Ismét lángolt a nádas és egy gyárépület is kigyulladt Szegeden

Következő sztori

Tovább nőtt a hallgatók száma a Szegedi Tudományegyetemen