Közélet

A Fideszes képviselőnő jobb belátásra bírta az önkormányzatot

A Fideszes képviselőnő jobb belátásra bírta az önkormányzatot

2022. július 18., hétfő
A Fideszes képviselőnő jobb belátásra bírta az önkormányzatot

A hányatott sorsú, Cserepes sor 9-14 alatt lakók életét megkeserítő hatalmas szemétkupac „sorsáról” többször is beszámoltunk.

EZ TÖRTÉNT RÖVIDEN

A Cserepes sor 9-14 lakói évek óta szenvednek. A lakásaik többségében önkormányzati tulajdoban vannak, azonban a tulajdonostárs nem gondos gazdája sem az épületeknek, sem a környéknek. Hatalmas, már az egészségre is káros szemétkupac gyűlt össze, amit a romos házakban jogcím nélkül lakók, valamint a hulladéktól szabadulni akarók illegálisan raktak oda. Chovanecz Katát, a Fidesz önkormányzati képviselőjét bízták meg a lakók, hogy képviselje őket a társasházi lakógyűlésen. A civilben társasházak képviseletét ellátó képviselő másfél hónapos küzdelemmel ért el eredményeket, a szeméthegy mára a múlté.

A múlt héten eltűnt a hatalmas szemétkupac nagy része a Cserepes sorrol. Bár, mint tulajdonos, az önkormányzat ígérte, hogy segít a szemét és a lomok eltakarításában, a megegyezett időpontban nem érkezett meg a segítség. A lakók több napos kemény munkával segítség nélkül oldották meg lomtalanítást. Az elszállítás azonban még nem volt megoldott.

Chovanecz Kata másfél hónap alatt kijárta, hogy eltúnjön az egészségre is ártalmas hulladék a Cserepes sorról

- Múlt héten, 99%-os tulajdonosi részvétellel közgyűlést tartott a Cserepes sor 9-14 társasház, ahol az egyik tulajdonos meghatalmazottjaként vettem részt a lakógyűlésen, és nevében szavaztam. A tulajdonosok megegyeztek a legutóbbi

hulladékszállítás költségeit illetően, melyet 100%-ban az önkormányzat - kérésemnek megfelelően - magára vállalt,

hiszen ő, mint tulajdonos a korábbi lomtalanításban nem vett részt - számolt be az eredményekről lapunknak Chovanecz Kata. A következő, megmaradt adag illegálisan lerakott hulladékot augusztus végén fogja a társasház a területéről elszállíttatni.

Lassan a teljes terület megtisztul.

Ami már biztos eredménye az utóbbi hetek munkájának, a Cserepes soron nem szaporodott az elmúlt időben az illegálisan lerakott hulladék mennyisége.

Embertelen ilyen környezetben élni-a tulajdonostársat, az önkormányzatot nem igazán zavarta mindez, igaz nem is ott laknak

- Az illegális módon lerakott hulladék szennyezi a környezetet és súlyos közegészségügyi veszélyeket rejt magában Mindannyiunk felelőssége a környezetvédelem,

kötelességünk tudatosítani a szegediekben: hulladéktól kijelölt vagy arra fenntartott helyen, a környezet veszélyeztetését kizáró módon lehet csak megválni.

EZT KOCKÁZTATJA, AKI ILLEGÁLISAN RAK LE SZEMETET

Az illegális hulladéklerakás bűncselekményi kategóriát is kimeríthet, amely esetben a cselekmény akár szabadságvesztéssel is büntethető. A Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény 248. § (1) bekezdés a) pontja értelmében, aki arra a célra hatóság által nem engedélyezett helyen hulladékot elhelyez, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A büntetés egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekményt veszélyes hulladékra követik el.

Aki pedig a bűncselekményt gondatlanságból követi el, vétség miatt egy, vagy veszélyes hulladék esetén két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A Btk. szerint hulladék mindaz, amit a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény hulladéknak minősít, ha alkalmas az emberi élet, testi épség, egészség, a föld, a víz, a levegő vagy azok összetevői, illetve élő szervezet egyedének veszélyeztetésére.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.