A Fideszes képviselőnő jobb belátásra bírta az önkormányzatot

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A hányatott sorsú, Cserepes sor 9-14 alatt lakók életét megkeserítő hatalmas szemétkupac „sorsáról” többször is beszámoltunk.

EZ TÖRTÉNT RÖVIDEN

A Cserepes sor 9-14 lakói évek óta szenvednek. A lakásaik többségében önkormányzati tulajdoban vannak, azonban a tulajdonostárs nem gondos gazdája sem az épületeknek, sem a környéknek. Hatalmas, már az egészségre is káros szemétkupac gyűlt össze, amit a romos házakban jogcím nélkül lakók, valamint a hulladéktól szabadulni akarók illegálisan raktak oda. Chovanecz Katát, a Fidesz önkormányzati képviselőjét bízták meg a lakók, hogy képviselje őket a társasházi lakógyűlésen. A civilben társasházak képviseletét ellátó képviselő másfél hónapos küzdelemmel ért el eredményeket, a szeméthegy mára a múlté.

A múlt héten eltűnt a hatalmas szemétkupac nagy része a Cserepes sorrol. Bár, mint tulajdonos, az önkormányzat ígérte, hogy segít a szemét és a lomok eltakarításában, a megegyezett időpontban nem érkezett meg a segítség. A lakók több napos kemény munkával segítség nélkül oldották meg lomtalanítást. Az elszállítás azonban még nem volt megoldott.

Chovanecz Kata másfél hónap alatt kijárta, hogy eltúnjön az egészségre is ártalmas hulladék a Cserepes sorról

– Múlt héten, 99%-os tulajdonosi részvétellel közgyűlést tartott a Cserepes sor 9-14 társasház, ahol az egyik tulajdonos meghatalmazottjaként vettem részt a lakógyűlésen, és nevében szavaztam. A tulajdonosok megegyeztek a legutóbbi

hulladékszállítás költségeit illetően, melyet 100%-ban az önkormányzat – kérésemnek megfelelően – magára vállalt,

hiszen ő, mint tulajdonos a korábbi lomtalanításban nem vett részt – számolt be az eredményekről lapunknak Chovanecz Kata. A következő, megmaradt adag illegálisan lerakott hulladékot augusztus végén fogja a társasház a területéről elszállíttatni.

Lassan a teljes terület megtisztul.

Ami már biztos eredménye az utóbbi hetek munkájának, a Cserepes soron nem szaporodott az elmúlt időben az illegálisan lerakott hulladék mennyisége.

Embertelen ilyen környezetben élni-a tulajdonostársat, az önkormányzatot nem igazán zavarta mindez, igaz nem is ott laknak

– Az illegális módon lerakott hulladék szennyezi a környezetet és súlyos közegészségügyi veszélyeket rejt magában Mindannyiunk felelőssége a környezetvédelem,

kötelességünk tudatosítani a szegediekben: hulladéktól kijelölt vagy arra fenntartott helyen, a környezet veszélyeztetését kizáró módon lehet csak megválni.

EZT KOCKÁZTATJA, AKI ILLEGÁLISAN RAK LE SZEMETET

Az illegális hulladéklerakás bűncselekményi kategóriát is kimeríthet, amely esetben a cselekmény akár szabadságvesztéssel is büntethető. A Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény 248. § (1) bekezdés a) pontja értelmében, aki arra a célra hatóság által nem engedélyezett helyen hulladékot elhelyez, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A büntetés egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekményt veszélyes hulladékra követik el.

Aki pedig a bűncselekményt gondatlanságból követi el, vétség miatt egy, vagy veszélyes hulladék esetén két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A Btk. szerint hulladék mindaz, amit a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény hulladéknak minősít, ha alkalmas az emberi élet, testi épség, egészség, a föld, a víz, a levegő vagy azok összetevői, illetve élő szervezet egyedének veszélyeztetésére.

Előző sztori

Életet mentett, káromkodásért bepanaszolták

Következő sztori

Märcz Tamás nem marad a férfi vízilabda-válogatott élén