Zelenszkij felhívta Orbán Viktort

Volodimir Zelenszkij kedden telefonon hívta fel Orbán Viktor miniszterelnököt. A megbeszélésen Ukrajna európai integrációjáról, a háborús menekültek befogadásáról, valamint a magyar–ukrán együttműködés egyéb területeiről volt szó – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár.

Orbán Viktor a tárgyaláson hangsúlyozta, Magyarország támogatja, hogy Ukrajna megkapja a EU-tagjelölti státuszt, egyúttal a tényleges uniós csatlakozása előtt is le kell bontani a bürokratikus akadályokat.

A magyar miniszterelnök tájékoztatta az ukrán államfőt, hogy az e heti európai uniós csúcstalálkozón Brüsszelben ezt az álláspontot fogja képviselni. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy Magyarország immár közel 800 ezer ukrajnai menekültet fogadott be, és készen áll a további energiaügyi együttműködésre, az ukrán gabona vasúti fuvarozására, valamint még több ukrán diák fogadására is. Volodimir Zelenszkij az ukrán nép nevében köszönetet mondott a magyar segítségért.

Néhány perccel később Facebook-oldalán üzent a magyar kormányfő, bejegyzésében egy fotót osztott meg egy Nokia készülékről, amelyen ez olvasható: „Volodimir Zelenszkij hív.” A miniszterelnök posztjában azt írta, telefonon egyeztetett az ukrán elnökkel, Magyarország pedig a béke pártján áll.

Előző sztori

Marad a Naturtex-SZTE-Szedeák csapatkapitánya

Következő sztori

Tűzgyújtási tilalom lép életbe Csongrád-Csanád megyében