Gazdaság

Újra kamatot emel a Magyar Nemzeti Bank

Újra kamatot emel a Magyar Nemzeti Bank

2022. június 15., szerda
Újra kamatot emel a Magyar Nemzeti Bank

Egyhangúlag, 8 szavazattal döntött a monetáris tanács májusi kamatdöntő ülésén a jegybanki alapkamat 5,90 százalékra, az egynapos és egyhetes fedezett hitel kamatának 8,90 százalékra, az egynapos betét kamatának 5,90 százalékra emeléséről - számol be róla az MTI a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján szerdán közzétett rövidített jegyzőkönyve alapján.

A monetáris tanács tagjai megerősítették, hogy a kamatemelési ciklust addig folytatják, ameddig az inflációs kilátások fenntartható módon a jegybanki célon stabilizálódnak, és az inflációs kockázatok a monetáris politika időhorizontján újra kiegyensúlyozottá válnak. Leszögezték, a szigorúbb monetáris kondíciók hosszabb ideig történő fenntartása indokolt.

Az egyhetes betéti kamat emelésével a korábbi ütemben, havi döntésekkel érdemes továbbhaladni, továbbá változatlanul fontosnak tekintik, hogy az alapkamat felzárkózzon az egyhetes betéti kamat következő hónapokban kialakuló szintjéhez - jelezték a grémium tagjai.

A testület tagjai szerint a következő hónapokban az erőteljes negatív kínálati hatások várhatóan tovább emelik mind az inflációt, mind a maginflációt. Az élelmiszerárak növekedése meghatározó szerepet fog játszani az emelkedésben.

Az inflációs dinamika az őszi hónapoktól fokozatosan mérséklődni kezd előrejelzésük szerint.

A tanácstagok egyetértettek abban, hogy az orosz-ukrán háború időbeli alakulása továbbra is fontos kockázatot jelent. Szerintük ezen felül az európai uniós források körüli vita is erőteljesen befolyásolja a hazai pénzpiaci kondíciókat. A jegyzőkönyvben arra is kitérnek, hogy idén az első negyedév végén az MNB előzetes pénzügyi számla adatai szerint a hazai adósságráta a GDP 77,3 százalékára emelkedett, amely meghaladta a tavalyi év végi 76,6 százalékos arányt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.