Újra kamatot emel a Magyar Nemzeti Bank

Egyhangúlag, 8 szavazattal döntött a monetáris tanács májusi kamatdöntő ülésén a jegybanki alapkamat 5,90 százalékra, az egynapos és egyhetes fedezett hitel kamatának 8,90 százalékra, az egynapos betét kamatának 5,90 százalékra emeléséről – számol be róla az MTI a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján szerdán közzétett rövidített jegyzőkönyve alapján.

A monetáris tanács tagjai megerősítették, hogy a kamatemelési ciklust addig folytatják, ameddig az inflációs kilátások fenntartható módon a jegybanki célon stabilizálódnak, és az inflációs kockázatok a monetáris politika időhorizontján újra kiegyensúlyozottá válnak. Leszögezték, a szigorúbb monetáris kondíciók hosszabb ideig történő fenntartása indokolt.

Az egyhetes betéti kamat emelésével a korábbi ütemben, havi döntésekkel érdemes továbbhaladni, továbbá változatlanul fontosnak tekintik, hogy az alapkamat felzárkózzon az egyhetes betéti kamat következő hónapokban kialakuló szintjéhez – jelezték a grémium tagjai.

A testület tagjai szerint a következő hónapokban az erőteljes negatív kínálati hatások várhatóan tovább emelik mind az inflációt, mind a maginflációt. Az élelmiszerárak növekedése meghatározó szerepet fog játszani az emelkedésben.

Az inflációs dinamika az őszi hónapoktól fokozatosan mérséklődni kezd előrejelzésük szerint.

A tanácstagok egyetértettek abban, hogy az orosz-ukrán háború időbeli alakulása továbbra is fontos kockázatot jelent. Szerintük ezen felül az európai uniós források körüli vita is erőteljesen befolyásolja a hazai pénzpiaci kondíciókat. A jegyzőkönyvben arra is kitérnek, hogy idén az első negyedév végén az MNB előzetes pénzügyi számla adatai szerint a hazai adósságráta a GDP 77,3 százalékára emelkedett, amely meghaladta a tavalyi év végi 76,6 százalékos arányt.

Előző sztori

Ádám Martin az első szegedi játékos, aki két gólpasszt adott az angolok ellen

Következő sztori

Mihálffy Béla: elkészült Bordány legforgalmasabb útjának felújítása