Közlekedés

Rejtélyes anomáliák a 9-es troli új útvonalán

Rejtélyes anomáliák a 9-es troli új útvonalán

2022. június 20., hétfő
Rejtélyes anomáliák a 9-es troli új útvonalán

Múlt hét csütörtökön gyökeresen megváltozott a troliközlekedés Szegeden. A tömegközlekedés éles váltásai mindig kellemetlenségekkel járnak az utasok körében. Azonban esetünkben többről van szó.

Mint ismeretes, csütörtök óta radikális változások léptek életbe a szegedi tömegközlekedésben. A változásokat a legérzékenyebben a trolibuszok érték: megszűnt a 7/7A jelzésű szerelvény, a 9-es pedig Lugas utca felől már nem a Vértó, hanem a Bakay Nándor utca felé halad tovább. A Vértónál lakók pedig új trolit kaptak, 6-os jelzéssel, ez onnan Újszeged, Gyermekkórház felé közlekedik.

Röviden: két troli közlekedik mostantól Újszegedre (az 5-ös mellett a 6-os), és változatlanul három a belvároson át Makkosház, a Klinikák, és mostantól a Cédrusliget felé. Mindkét irányban két-két troli áll meg a Széchenyi téren. A 9-es troliban azon túl, hogy a Cédrusliget felé közlekedik, az is csábító lehet, hogy megáll a Londoni körúton, az Árkád bevásárlóközpont mellett - miközben egészen a Mars térig semmit nem változott az útvonala.

A Mars téren azonban némi zűrzavart okozhat, hogy nem az autóbusz-állomással szemben, hanem az Attila utcai megállóknál áll meg.

Ez a változás egyébként értelemszerű: a felsővezeték iránya miatt halad így a szerelvény - de megemlítjük, hogy akik esetleg megszokásból a buszpályaudvarral szemben várnának a 9-esre: ne tegyék.

De ne szaladjunk ennyire előre, mert az útvonalon végighaladva nem is a Mars téri ,,kavarodás" tűnhet fel elsőre, hanem inkább, hogy a Tabán utcai megállóban igencsak sajátos menetrend-táblát sikerült elhelyezni:

Nagyon pikírt módon fogalmazhatnánk úgy, hogy ,,bárki magával viheti" az új menetrendet. Ez olyannyira így van, hogy egy mellettünk lévő várakozó konkrétan a kezébe vette a táblát, és úgy ismerkedett a 9-es új útvonalával. Merthogy történetesen nem a régi menetrendet hagyták ott, hanem az újat nem rögzítették az oszlophoz valamiért.

Ahogy említettük, az új troli vonalában az egyik ,,legvonzóbb" tényező az lehet, hogy mivel a Cédrusliget felé halad, ezért az Árkád mellett is megáll. Igen ám, de a Londoni körúti megállóban van némi ,,akadály":

Nem csupán a képen látható szerelvény, hanem minden egyes járat így helyezkedik el a megállóban - ez pedig nem a sofőrök hibája, ők szabályosan állnak be a megállóba, a fa az, ami elállja a buszok középső ajtaját.

Ez marginális problémának tűnik, tekintve, hogy az első és a hátsó ajtókon gond nélkül le lehet szállni, azonban a trolik középső részén helyezkedik el a mozgássérülteknek, kismamáknak és a babakocsiknak akadálymentesített utastér, ahogy a kerekesszékesek számára felszerelt rámpa is a középső ajtókon érhető el.

Mivel a fa miatt nem lehet egyenes vonalban leszállni a buszról a középső ajtón keresztül, ezért ez az érintett utasok számára kellemetlenséget okozhat - nem beszélve a vakokról és a gyengénlátókról, akiknek így is meggyűlik a bajuk a szegedi tömegközlekedéssel.

Keressük az ügyben a Szegedi Közlekedési Kft.-t, amint válaszolnak kérdéseinkre, frissítjük cikkünket vagy újat írunk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.