Rejtélyes anomáliák a 9-es troli új útvonalán

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Múlt hét csütörtökön gyökeresen megváltozott a troliközlekedés Szegeden. A tömegközlekedés éles váltásai mindig kellemetlenségekkel járnak az utasok körében. Azonban esetünkben többről van szó.

Mint ismeretes, csütörtök óta radikális változások léptek életbe a szegedi tömegközlekedésben. A változásokat a legérzékenyebben a trolibuszok érték: megszűnt a 7/7A jelzésű szerelvény, a 9-es pedig Lugas utca felől már nem a Vértó, hanem a Bakay Nándor utca felé halad tovább. A Vértónál lakók pedig új trolit kaptak, 6-os jelzéssel, ez onnan Újszeged, Gyermekkórház felé közlekedik.

Röviden: két troli közlekedik mostantól Újszegedre (az 5-ös mellett a 6-os), és változatlanul három a belvároson át Makkosház, a Klinikák, és mostantól a Cédrusliget felé. Mindkét irányban két-két troli áll meg a Széchenyi téren. A 9-es troliban azon túl, hogy a Cédrusliget felé közlekedik, az is csábító lehet, hogy megáll a Londoni körúton, az Árkád bevásárlóközpont mellett – miközben egészen a Mars térig semmit nem változott az útvonala.

A Mars téren azonban némi zűrzavart okozhat, hogy nem az autóbusz-állomással szemben, hanem az Attila utcai megállóknál áll meg.

Ez a változás egyébként értelemszerű: a felsővezeték iránya miatt halad így a szerelvény – de megemlítjük, hogy akik esetleg megszokásból a buszpályaudvarral szemben várnának a 9-esre: ne tegyék.

De ne szaladjunk ennyire előre, mert az útvonalon végighaladva nem is a Mars téri ,,kavarodás” tűnhet fel elsőre, hanem inkább, hogy a Tabán utcai megállóban igencsak sajátos menetrend-táblát sikerült elhelyezni:

Nagyon pikírt módon fogalmazhatnánk úgy, hogy ,,bárki magával viheti” az új menetrendet. Ez olyannyira így van, hogy egy mellettünk lévő várakozó konkrétan a kezébe vette a táblát, és úgy ismerkedett a 9-es új útvonalával. Merthogy történetesen nem a régi menetrendet hagyták ott, hanem az újat nem rögzítették az oszlophoz valamiért.

Ahogy említettük, az új troli vonalában az egyik ,,legvonzóbb” tényező az lehet, hogy mivel a Cédrusliget felé halad, ezért az Árkád mellett is megáll. Igen ám, de a Londoni körúti megállóban van némi ,,akadály”:

Nem csupán a képen látható szerelvény, hanem minden egyes járat így helyezkedik el a megállóban – ez pedig nem a sofőrök hibája, ők szabályosan állnak be a megállóba, a fa az, ami elállja a buszok középső ajtaját.

Ez marginális problémának tűnik, tekintve, hogy az első és a hátsó ajtókon gond nélkül le lehet szállni, azonban a trolik középső részén helyezkedik el a mozgássérülteknek, kismamáknak és a babakocsiknak akadálymentesített utastér, ahogy a kerekesszékesek számára felszerelt rámpa is a középső ajtókon érhető el.

Mivel a fa miatt nem lehet egyenes vonalban leszállni a buszról a középső ajtón keresztül, ezért ez az érintett utasok számára kellemetlenséget okozhat – nem beszélve a vakokról és a gyengénlátókról, akiknek így is meggyűlik a bajuk a szegedi tömegközlekedéssel.

Keressük az ügyben a Szegedi Közlekedési Kft.-t, amint válaszolnak kérdéseinkre, frissítjük cikkünket vagy újat írunk.

Előző sztori

Több hektáron égett a gabona a megyében

Következő sztori

Jelmezes felvonulással nyílik meg a Móra Ferenc Múzeum Cowboy-kiállítása