Gazdaság

Megúszták a meggyültetvények a viharos időjárást

Megúszták a meggyültetvények a viharos időjárást

2022. június 11., szombat
Megúszták a meggyültetvények a viharos időjárást

Az elmúlt hetek esős-viharos időjárása nem okozott jelentős kárt a meggyültetvényekben - közölte honlapján a FruitVeB.

A szakmaközi szervezet szerint a csapadék okozta kirepedezés kevésbé érinti a meggyet, az eső várhatóan kedvezően hat a gyümölcs minőségére. Korábbi közleményükben még arról írtak, hogy az aszály idő előtti lehullással fenyeget, a hónap elején a szárazság miatt a szemek még kisebbek voltak a szokásosnál.

Előrejelzésük alapján az idei termés jobb lehet, mint az előző években, amikor a tavaszi fagyok miatt csak 60 ezer tonna termett.

Tavaly ráadásul nagy szárazság is volt, ezért olyan apró maradt a meggy, hogy nehéz volt eladni a feldolgozóiparban és külföldön. A betakarítható mennyiségnél idén is nagyobb kérdés lesz, hogy milyen mennyiségben terem 18 milliméteresnél nagyobb, hűtő- és konzervipari feldolgozásra, valamint exportra alkalmas meggy.

A FruitVeB szerint a belföldi termés maximuma 80 ezer tonna lehet, az előző évtized második felében átlagosan évi 70 ezer tonna termett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.