Közélet

Komoly bírságra számíthat az, aki elpusztít egy tiszavirágot

Komoly bírságra számíthat az, aki elpusztít egy tiszavirágot

2022. június 14., kedd
Komoly bírságra számíthat az, aki elpusztít egy tiszavirágot

Fokozottan ellenőrzik a kérészek biztonságát a rendőrök.

Mint arról beszámoltunk, a napsütéses meleg időnek köszönhetően a napokban elkezdődött akérészek rajzása a Tisza Szeged alatti, országhatárhoz közeli szakaszán.

A police.hu-n megjelent cikk szerint a Tiszai Vízi Rendészeti Rendőrkapitányság folyamatosan gyűjti az adatokat arról, hogy mikor várható a kérészek tömeges rajzása, és természetvédelmi őrökkel, a polgárőrség vízi tagozatával és halászati őrökkel közösen ellenőrzi a kapitányság illetékességi területét.

A tiszavirág (Palingenia longicauda) védett kérészfaj, a rovarok természetvédelmi értéke egyedenként tízezer forint.

A közlemény szerint ezek a kérészek már csak a Tiszán és egy-két mellékfolyóján, főként a Körösön lelhetők fel. A természet védelméről szóló törvény kimondja: tilos a védett állatfajok elpusztítása, az élő és az elhullott egyedek gyűjtése is.

A védett rovarok elpusztítója szabálysértést követ el, és 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

Természetkárosítást is elkövethet, aki a rovarok telepét károsítja meg vagy jelentős mennyiségű egyedet gyűjt. Felelnie kell annak is, aki a rajzásba kisgéphajóval belehajt és megzavarja, elpusztítja a kérészeket - írták.

A 8-12 centiméteres kérészfaj életének utolsó és legfontosabb napja a tiszavirágzás, azaz a kérészrajzás: három év lárvaállapot után kelnek ki a kérészek, szaporodnak, és utána szinte azonnal elpusztulnak. A kérészek általában június közepe táján indulnak rövid útjukra - ismertették.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.