Egyetem

Fendler Judit: ma már egy egyetem nem csupán egy oktatási intézmény

Fendler Judit: ma már egy egyetem nem csupán egy oktatási intézmény

2022. június 14., kedd
Fendler Judit: ma már egy egyetem nem csupán egy oktatási intézmény

Szeptembertől újabb 5 évig lesz a Szegedi Tudományegyetem kancellára Fendler Judit, ennek apropóján pedig az Index készített vele interjút. Itt többek közt arról beszél, milyen további előnyökkel fog járni a jövőben a modellváltás, és hogy milyen nemzetközi piacot teremt ma a magyar felsőoktatás.

A kancellár Karikó Katalinról azt mondta: nem a Szegedi Tudományegyetem adott neki versenyképes ajánlatot, hanem ő váalsztotta Szegedet ahhoz, hogy intézményi kutatóprofesszor legyen.

Fendler arról is említést tett, hogy elmúlt két évben gyakorlatilag csak ,,újszerű" kihívásokkal nézett szembe az egyetem, mivel a pandémia annak az egészét érintette. Mint mondta, ,,a klinikáink átálltak a Covid-ellátásra, a hallgatók és a dolgozók tettrekészsége, helytállása példaértékű volt, nélkülük nem sikerült volna."

Kiemelte, hogy öt évesre tervezett folyamatok a helyzet miatt pár hónaposra rövidültek le - ezzel főleg az online oktatás kiépülésére gondolt, különösképp arra, hogy az SZTE csatlakozott a Courserához, a világ legnagyobb online oktatási platformjához. (Ennek a platformnak a legnépszerűbb kurzusa Barbara Oakley-hoz köthető, akivel szegedi látogatása során mi is készítettünk interjút.)

A modellváltásról azt mondta, a hallgatók egyelőre még nem érezhetik igazán a jótékony hatását. Ugyanakkor már most láthatók a pozitívumok:

,,megállapodást kötöttünk a hallgatói önkormányzattal, megkönnyítjük a tanulmányi előrehaladást, nőnek az iskolakezdést, lakhatást támogató ösztöndíjak, és saját hatáskörben el tudjuk törölni az adminisztrációs eljárási díjakat."

Hozzátette, ,,látni kell, hogy ma már egy egyetem nem csupán egy oktatási intézmény, hiszen az oktatás mellett kutat, gyógyít, és nemzetközi kapcsolatokat épít." Ehhez pedig szerinte egy rugalmas szerkezeti felépítésre van szükség, az alapítványi fenntartással járó finanszírozási rendszer pedig megadja ezt.

Arra a kérdésre, hogy nem tart-e attól, hogy ,,elüzletiesedik" az egyetem, Fendler azt mondta: ,,inkább úgy fogalmaznék, hogy végre a piacon is partnerként kezelnek bennünket" érzése szerint ugyanis az intézmény korábban fejős tehén szerepben volt.

Mindehhez hozzá kell tenni, hogy az egyetem finanszírozása a modellváltással teljesítményalapúvá vált, amihez 3 éven belül igen komoly indikátoroknak kell megfelelnie, ha egyáltalán annak felét meg akarják kapni.

Fendler arról is beszélt: abszolút híve annak, hogy egy egyetemista külföldön lásson világot és ott próbálja ki magát, ugyanakkor mindezt komoly céltudattal érdemes szerinte megtennie.

Végezetül megjegyezte: arra a legbüszkébb kancellárként, hogy hogy a kihívások dacára is összhangban tud dolgozni a kollégákkal.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.