Egy hétvégi kerékpártúra hozta egymáshoz közelebb Szegedet és Temesvárt

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Mintegy száz kerékpáros gyűlt össze szombaton a temesvári Dóm téren, hogy szegedre kerekezzenek az első alkalommal megszervezett kétnapos Bartók Kerékpártúrán.

A hagyományteremtő túra első napján a kerékpárosok a Temesvár-Nagyszentmiklós-Kübekháza-Szeged, a második napon pedig a Szeged-Makó-Magyarcsanád-Nagyszentmiklós-Temesvár útvonalat tették meg.

Az esemény megálmodója a Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat és a Várbástya Egyesület, amely Temesvár kulturális és magyar kisebbségi életének megkerülhetetlen szereplője.

Csáki Béla, a Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat alelnöke lapunknak elmondta, hogy a Szeged és Temesvár között megvalósuló program célja a kerékpározás népszerűsítése, az egészséges életmódra nevelés, a kulturális és a turisztikai kapcsolatok erősítése mellett hogy a kapcsolatépítés volt, főleg azért, mert az elmúlt években a koronavírus-járvány miatt nem tudták tartani annyira a kapcsolatot a határon túliakkal.

Ilyen kerékpártúrára még nem volt példa. Ezt most megszerveztük

-emelte ki.

Azt is hozzátette, hogy a túrával a határtérségi infrastruktúra elmaradására is fel akarták hívni a figyelmet. Csáki Béla kitért arra is, hogy korábban több vonat is járt Szeged és Temesvár között, ma pedig már a híd sincs meg.

A magyarcsanádi marosátlépésnél a Magyar Honvédség katonái segítettek a túrázóknak

-húzta alá az alelnök.

Fotó: Szabó Imre/Délmagyarország

A Várbástya civil szervezet vezetője Tamás Péter, Magyarország temesvári tiszteletbeli konzulja is elkötelezett híve a két nép, a két térség közötti kapcsolatok erősítésének. A rajt előtt köszöntötte a biciklitúra résztvevőit:

Olyan érzés kerített hatalmába, mint 1989 decemberében, csak most békés formában. Azért indulunk útra, hogy hidakat építsünk Temesvár és Szeged testvérvárosok között, hogy a sport és a kultúra eszközeivel hozzuk közelebb egymáshoz a határ két oldalán élő embereket. Köszönjük a Temes Megyei Tanácsnak, a Velocitas Klubnak, a Polgármesteri Hivatalnak, a rendőrségnek-csendőrségnek a támogatást!

– mondta Tamás Péter a Nyugati Jelennek, majd hozzátette, hogy ennek a túrának az a lényege, hogy alulról megmozgassák a dolgokat.

Az emberek azt mondják, hogy mi akarunk Szegeddel kapcsolatokat építeni, vasútvonalat akarunk Temesvár és Szeged között. Száz évvel ezelőtt napi nyolc vonatjárat volt Temesvárról Szegedre, ma egy sincs! Ma a hármashatárnál lépünk be Magyarországra, Kübekházánál, holnap pedig  Apátfalvánál a Maroson hoznak vissza bennünket a magyar hadsereg motorcsónakjai, ahol a második világháború alatt lebombázott híd újjáépítését szorgalmazzuk.

-fogalmazott Tamás Péter.

Forrás és borítókép: nyugatijelen.com

Előző sztori

A Pick Szeged után a Barca is címet védett, kevésen múlt a veszprémi érem

Következő sztori

Megszegte az ígéretét az önkormányzat